Zorg over eilandplan Veerse Meer krijgt geen steun

Zorg over eilandplan Veerse Meer krijgt geen steun
Zorg over eilandplan Veerse Meer krijgt geen steun © Zeeuwse Lagune
Veerse Meer
Veerse Meer © OZ

Onfatsoenlijk

MIDDELBURG - De meeste partijen in Provinciale Staten vinden zo'n signaal veel te ver gaan. Ze wijzen erop dat de gemeenteraad van Noord-Beveland dat besluit zonder inmenging van de provincie moet kunnen nemen. Het plan moet getoetst worden aan bestaand beleid. En volgens VVD-fractievoorzitter Kees Bierens is het onfatsoenlijk om aan het einde van de rit de spelregels aan te passen.

Dertien jaar

Ondernemer Marco Doeleman van De Zeeuwse Lagune wil 40 tot 45 miljoen euro investeren in het schiereiland waar hij vakantiewoningen, een hotel en een restaurant op wil bouwen. De VVD wees erop dat Doeleman al dertien jaar bezig is met zijn plannen. Hij moest eerst zijn restaurant op de Veerse Dam verplaatsen en toen is hem beloofd dat hij iets anders mocht beginnen in dezelfde omgeving. 

Grote impact

PvdA, D66, SP en GroenLinks geven toe dat het ongebruikelijk is dat de provincie zich bemoeit met een voorstel waar een gemeente nog een besluit over moet nemen. Zij stellen dat het plan een grote impact heeft op het landschap en dat die de grenzen van afzonderlijke gemeenten overschrijdt.

Kustvisie

En omdat er in Zeeland gewerkt wordt aan een Kustvisie om een rem te zetten op de bebouwing aan de kust, vinden de vier partijen dat er nu geen definitieve besluiten kunnen worden genomen over plannen met een schaal en een impact als dat van een schiereiland in het Veerse Meer.
Tegenstem
Statenlid Mark Faasse van Zeeland Lokaal, ook raadslid van de lokale partij Betrokken Noord-Beveland, zal tegen het voorstel voor een schiereiland in het Veerse Meer stemmen. Komende donderdag neemt de gemeenteraad van Noord-Beveland een besluit over het plan van De Zeeuwse Lagune.