Insectenkunde was een Zeeuwse uitvinding (video)

Insectenkundige Goedaert
Gefascineerd
MIDDELBURG - Goedaert was een 17e-eeuwse schilder die gefascineerd was door insecten. Hij kweekte en tekende allerlei insecten was ook vaak degene die ze hun Nederlandse naam gaf.
Grondlegger insectenkunde
Door zijn tekeningen en bevindingen te publiceren in boeken kweekte hij meer belangstelling voor insecten, en was daarmee de grondlegger voor de insectenkunde. In het kader van 800-jarig bestaan van Middelburg is er nu een tentoonstelling aan hem gewijd in het Zeeuws Museum.

Fijnschilder
Goedaert werd in 1617 geboren in Middelburg en woonde aan het Molenwater. Hij kon goed tekenen en werd fijnschilder. Hij was van kind af aan gefascineerd door de natuur en insecten. Hij kweekte zelf rupsjes en maden en legde vast wat er gebeurde.
Doorslaand succes
Ruim dertig jaar lang kweekte, bestudeerde en tekende hij insecten. Zijn passie zorgde ervoor dat het tot een eerste boekje kwam. In 1660 werd dat door een vriend van hem gepubliceerd onder de naam Metamorphosis Naturalis. Dat werd een doorslaand succes.

ITEM Insectenkundige Goedaert
Razend populair
Er kwamen er uiteindelijk drie delen, ze waren razend populair in het buitenland, met name in Frankrijk was het een bestseller. Dat kwam onder meer doordat ze zo goed getekend waren en er kleuren in verwerkt waren, dat was bijzonder voor die tijd.
Lees ook: 'Meer aandacht voor Zeeuws Erfgoed'
Generatio spontanea
Goedaert deed ook nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen, zo vond hij uit dat muggen uit larfjes ontstonden, en niet spontaan door verrotting, zoals men toen dacht. De heersende theorie was tot dan toe die van de generatio spontanea, leven dat spontaan ontstaat, maar mede danlzij de ontdekking van de Middelburger kon die theorie voorgoed naar de prullenbak.
Wonderlijke insectenwereld
De expositie in het Zeeuws Museum die zaterdag start heet De Wonderlijke Insectenwereld van Johannes Goedaert. Het Zeeuws Museum ziet de expositie als een pleidooi voor kijken, bestuderen en stilstaan bij wat je ziet. De toegang is op de eerste dag nog gratis.