'Onvergetelijke' rondleidingen in het Zeeuws Museum (video)

'Onvergetelijke' rondleidingen in het Zeeuws Museum (video)
'Onvergetelijke' rondleidingen in het Zeeuws Museum (video) © OZ
Onvergetelijk Museum
MIDDELBURG - Associaties
Onder leiding van een gids staat de groep uitgebreid stil bij enkele museumstukken en is er tijd en aandacht voor elk detail, de herinneringen en associaties die de objecten oproepen. Er wordt tijdens de rondleiding geen onderscheid gemaakt tussen de bezoeker met dementie en de begeleider. Tijdens de rondleiding ligt de nadruk op wat mensen nog weten en ervaren, niet op hun ziekte.
Meet me at MoMa
Het dementieprogramma is geïnspireerd op het ‘Meet Me at MoMA’-programma van het Museum of Modern Art in New York, en wordt inmiddels in tien musea in Nederland toegepast. In het Zeeuws Museum is deze speciale rondleiding elke eerste vrijdag van de maand.
© OZ
Alzheimer Nederland
De rondleidingen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers zijn volgens Alzheimer Nederland een mooi voorbeeld van de campagne 'Samen Dementievriendelijk'. In samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is Alzheimer Nederland de campagne gestart om zoveel mogelijk gemeenten in Nederland dementievriendelijker te maken. 
Samen Dementievriendelijk
Het programma Samen Dementievriendelijk is er op gericht om met zorgverleners, mantelzorgers, patiënten en ondernemers onze samenleving dementievriendelijker te maken. De regering heeft daar voor dit jaar 2,3 miljoen euro uitgetrokken. Het doel is dat eind 2017 ten minste 50.000 mensen zich als dementievriendelijk hebben geregistreerd. Het idee voor een dementievriendelijke gemeente ontstond in Brabant, daar hebben zich inmiddels meer dan 40 gemeenten het logo dementievriendelijk.