Veertig jaar kunsteducatie gebundeld in expositie (video)

Veertig jaar kunsteducatie gebundeld in expositie (video)
Veertig jaar kunsteducatie gebundeld in expositie (video) © oz
40 jaar kunsteducatie

Bijzondere band

MIDDELBURG - De drie woorden van de expositie geven weer waar Kunsteducatie Walcheren en het Theo van Doesburg Centrum voor stonden en staan, namelijk de bijzondere band van de kunstenaars en het centrum. Sommige gaven er les, anderen hebben er lessen gevolgd en op die manier werd hun interesse voor kunst aangewakkerd.
Marli Koeman
Er hangen werken van drie docenten uit die tijd, Ton Lamper, Theo Jordans en Peter Payul Adriaansens zelf en van voormalige leerlingen Marli Koeman, Anneke Frenks en Yvonne de Kramer. "Met name Marli Koeman moet men in de gaten houden want die ontwikkelt zich heel interessant", zegt Adriaansens.
Weinig lessen
Nu worden er in het Theo van Doesburg Centrum nog maar weinig lessen gegeven, en dat staat in schril contrast met de beginperiode. Kunstenaar Peter Paul Adriaansens wordt gezien als één van de pioniers van Kunsteducatie Walcheren en geeft nog steeds les. "Vroeger bruiste het Theo van Doesburg Centrum en was het een ontmoetingsplek voor de kunst. Maar het gebouw staat nu grotendeels leeg en dat is jammer."
© OZ
Toekomst
De toekomst voor het Theo van Doesburg Centrum ziet er overigens volgens Adriaansens niet rooskleurig uit. Het contract tussen de gemeente en eigenaar van het gebouw, woningbouwvereniging L'Escaut, loopt namelijk in 2019 af. "En gezien alle bezuinigingen binnen de gemeente wordt dit contract hoogstwaarschijnlijk niet verlengd. Dat betekent dat het gebouw wordt gesloten."

Opvolger

Inmiddels is er een opvolger voor de schilderopleiding bij Kunsteducatie Walcheren in het centrum, Stichting Schilderkunst Vlissingen, onder leiding van Adriaansens. De expositie Vormen, vormend, gevormd is nog tot en met 31 december te bezichtigen in Galerie T in Middelburg.