Bruse jeugdbrandweer beste van Zeeland (video)

Bruse jeugdbrandweer beste van Zeeland (video)
Bruse jeugdbrandweer beste van Zeeland (video) © OZ
Wedstrijden jeugdbrandweer

Serieus

ZIERIKZEE - ''Het is een spelletje, maar we nemen het wel heel serieus'', aldus Barry van Genderen, organisator van de Onderlinge Zeeuwse Jeugdbrandweer Vaardigheidstoets. De jeugdbrandweercorpsen uit Zeeland organiseren elk jaar een wedstrijd waar de regionale teams tegen elkaar strijden. Zo kunnen ze ervaren en laten zien hoe goed ze zijn.

Digitaal vuur

De teams bestaan uit zes jongeren. De Junioren (12 tot 15 jaar) en Aspiranten (15 tot 18 jaar) krijgen in de kazerne de melding van een brand, waarna ze in een wagen springen en naar de locatie snellen. Daar aangekomen wordt er gekeken wat er aan de hand is en moet het vuur zo snel mogelijk geblust worden. Dat gebeurt vandaag in een industriepand waarin een digitale brand woedt, die met laserstralen gedoofd moet worden. Door deze setting lijkt het of de jongeren een live videospel aan het spelen zijn. Maar het is wel degelijk een wedstrijd. Een zeskoppige jury houdt alle teams nauwlettend in de gaten en beoordeelt hen op onder andere teamwork, snelheid en veiligheid.

Effect

De digitale brand die ze vandaag blusten, is gecreëerd met de nieuwste materialen. Digitale borden waar vuur op te zien is dat reageert op de laserstralen die uit de blusslangen komen. Goed materiaal maakt de oefening een stuk effectiever, legt Jan Hendrikse van Brandweer Nederland uit. "Nu zie je echt het effect van het blussen op het vuur. En dat is veel beter dan hoe we het voorheen deden, met lampjes die door een vrijwilliger op de gok werden uitgezet." Volgens Hendrikse was Zeeland vorig jaar de eerste regio die deze methode gebruikte. Inmiddels zijn andere regio's gevolgd, omdat het zo goed werkt.

Uitslagen


Aspiranten
1- Bruinisse
2- Sint Philipsland
3- Westerschouwen
Junioren
1- Bruinisse
2- Goes
3- Vlissingen