'Onze zoon herdenken is voor ons van levensbelang' (video)

'Onze zoon herdenken is voor ons van levensbelang' (video)
'Onze zoon herdenken is voor ons van levensbelang' (video) © OZ
Herdenking verkeersslachtoffers

'Ervaringen delen'

MIDDELBURG - Perry was achttien. Hij zat op die noodlottige dag op de bijrijdersstoel van een auto, toen een ander voertuig er tegenaan botste. Sindsdien komt de familie jaar na jaar met een flinke delegatie naar de herdenking. Dit jaar zijn ze met vijftien man. "Het is voor mij heel belangrijk om je ervaringen te delen met anderen die ook zoiets hebben meegemaakt", zegt Marijke.

Steun

Ook dochter Adriënne, die bij dat ongeluk haar broer verloor, heeft veel steun aan de jaarlijkse herdenking. "Het is fijn om alle verhalen van anderen te horen en te weten dat ze precies weten hoe jij je voelt." Haar vader beaamt dat. "Als je het niet hebt meegemaakt dan weet je dat niet. Gelukkig niet, zou ik zeggen. Maar hier heb je aan één woord genoeg."

De pijn

Helemaal weggaan zal de pijn nooit, denkt Peter. "De scherpe randjes gaan er wat af. Maar daarmee heb je het wel gehad." Wel wordt het ieder jaar ietsje beter. "Maar vergeten doe je het nooit", zegt Adriënne.

Zijn naam

"Juist daarom gaan we ook naar deze herdenking", vult Marijke aan. "Zodat Perry zijn naam wordt uitgesproken, zodat we het over hem hebben met anderen, zodat hij nooit helemaal weg is."

Dubbel gevoel

Voor de familie is geeft de herdenking dit jaar een wel heel erg dubbel gevoel. Marijke is namelijk op dezelfde dag vijftig geworden. "Maar dat heb ik een dag eerder gevierd. Het zou wel erg vreemd voelen om op dezelfde dag Perry te herdenken en mijn eigen verjaardag te vieren."

Negentiende

Bij de herdenking zondagmiddag in Middelburg waren zo'n 185 nabestaanden van verkeersslachtoffers aanwezig. Het was de negentiende herdenking. En het was ook de laatste keer dat hij werd georganiseerd door Slachtofferhulp Nederland.

Opzet hetzelfde

Volgend jaar wordt de twintigste editie gehouden onder de leiding van de Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers. Maar de nabestaanden zullen daar niets van merken, benadrukken zowel de huidige als de toekomstige organisatoren. De opzet van de herdenking blijft hetzelfde.