Sweere en Matthijsse winnen NK Tegenwindfietsen (video)

Sweere en Matthijsse winnen NK Tegenwindfietsen (video)
Sweere en Matthijsse winnen NK Tegenwindfietsen (video) © OZ
Nieuws NK Tegenwindfietsen

Hoogerland

NEELTJE JANS - Johnny Hoogerland uit Langeweegje ging om 12.00 uur als eerste van start. De oud-profwielrenner stond lang aan kop, maar werd eerst voorbij gereden door Van Belzen en later door Sweere. Matthijsse startte als tweede achter Hoogerland. Haar tijd was ook direct de snelste. De Groningse Marloes Oldenburg deed bijna twee minuten langer over de tocht (30.23). Hanne van de Bielerd uit Millingen werd derde in een tijd van 34.26.

Barre omstandigheden

Het NK Tegenwindfietsen werd onder barre omstandighedenverreden, maar wel omstandigheden dieuitstekend bij het evenement passen. Voor de wedstrijd is minimaal windkracht 7 nodig en die werd ruimschoots gehaald. De eerste zuidwester storm raasde zondag over Zeeland, met windstoten van soms 110 kilometer per uur. 

Parcoursrecord

De winnende tijd van Sweere is langzamer dan die van vorig jaar. Toen deed Pico de Jager uit Amsterdam 19.15 minuten over de tocht. Het parcoursrecord staat nog altijd op naam van de Olympisch kampioen mountainbike Bart Brentjes. Bij de eerste editie in 2013 deed hij 17.54 minuten over de afstand, maar dat was bij windkracht 5.

Ploegen

Behalve tweehonderd individuele rijders deden er twintig ploegen mee aan de wedstrijd. De snelste ploeg was Jan de Jonge fietsen uit Zierikzee. Alle deelnemers fietsen op een gewone fiets, zonder versnellingen.