Sweere en Matthijsse winnen NK tegenwindfietsen (video)

Sweere en Matthijsse winnen NK tegenwindfietsen (video)
Sweere en Matthijsse winnen NK tegenwindfietsen (video) © OZ
Nieuws NK Tegenwindfietsen
NEELTJE JANS - Hoogerland
Johnny Hoogerland uit Langeweegje ging om 12.00 uur als eerste van start. De oud-profwielrenner stond lang aan kop, maar werd eerst voorbij gereden door Van Belzen en later door Sweere. Matthijsse startte als tweede achter Hoogerland. Haar tijd was ook direct de snelste. Jolinda Lute uit Egmond-Binnen eindigde met een tijd van 29.09 op een tweede plek. Derde bij de dames werd Karin Sloove uit Heeze (30.13).
Barre omstandigheden
Het NK Tegenwindfietsen werd onder barre omstandigheden verreden, maar wel omstandigheden die uitstekend bij het evenement passen. Voor de wedstrijd is minimaal windkracht 7 nodig en die werd ruimschoots gehaald. De eerste zuidwester storm raasde zondag over Zeeland, met windstoten van soms 110 kilometer per uur.
Parcoursrecord
De winnende tijd van Sweere is langzamer dan die van vorig jaar. Toen deed Pico de Jager uit Amsterdam 19.15 minuten over de tocht. Het parcoursrecord staat nog altijd op naam van de Olympisch kampioen mountainbike Bart Brentjes. Bij de eerste editie in 2013 deed hij 17.54 minuten over de afstand, maar dat was bij windkracht 5.
Ploegen
Behalve tweehonderd individuele rijders deden er twintig ploegen mee aan de wedstrijd. De snelste ploeg was Jan de Jonge fietsen uit Zierikzee. Alle deelnemers fietsen op een gewone fiets, zonder versnellingen.