'In iedere gemeente een vondelingenkamer'

'In iedere gemeente een vondelingenkamer'
'In iedere gemeente een vondelingenkamer' © oz
Interieur van vondelingenkamer in Middelburg
Interieur van vondelingenkamer in Middelburg © OZ

Open dag

OOST-SOUBURG - Els Verhagen deed haar uitspraak in het radioprogramma de Zeeuwse Kamer waar ze te gast was om uitleg te geven over de open dag van de vondelingenkamer in Middelburg van afgelopen vrijdag.

Ziekenhuis

Naast Els Verhagen is ook Kitty Nusteling van de Stichting Beschermde Wieg groot voorstander van meer vondelingenkamers. Haar stichting zet de kamers op door het hele land en zou er graag ook openen in ziekenhuizen. Els Verhagen van het ADRZ is daar al mee bezig, "Ik zou dat dolgraag willen en ben stiekem ook al een beetje aan het pushen."

Iedere gemeente

Toch zou ze liever zien dat er in alle plaatsen in Zeeland een plek is om je kind veilig af te staan. "Iemand die in Yerseke wanhopig is, gaat toch niet zo snel naar de vondelingenkamer in Middelburg."
Strafbaar
Toch is het volgens de wet nog altijd strafbaar om een kind achter te laten, ook als dat gebeurt in een vondelingenkamer zoals die in Middelburg. Dit tot onbegrip van Els Verhagen: "Als je je kind veilig achter laat, dan mag dat toch nooit strafbaar zijn?" Samen met Kitty is ze daarom in Den Haag aan het lobbyen om het wetboek van strafrecht op dit punt aan te laten passen.  
Luister hieronder de Zeeuwse Kamer terug