GroenLinks balt nu een vuist vóór kerncentrale

GroenLinks balt nu een vuist vóór kerncentrale
GroenLinks balt nu een vuist vóór kerncentrale © Chris Verkaart / Flickr
Kerncentrale Borsele
Kerncentrale Borsele © OZ / Chris Verkaart

200 banen

MIDDELBURG - GroenLinks presenteerde vanmiddag een voorstel waarin dat staat. De kerncentrale zorgt voor een miljoenenverlies bij energiebedrijf DELTA. Als er geen hulp uit Den Haag komt, moet het bedrijf maatregelen nemen waardoor 200 banen dreigen te verdwijnen.
Opmerkelijk
Het is opmerkelijk dat GroenLinks, de partij die het liefst alle kerncentrales op de wereld zo snel mogelijk dicht ziet gaan, zich nu hard maakt vóór de kerncentrale. Maar fractievoorzitter Gerwi Temmink weerspreekt dat zijn partij nu het kernenergiestandpunt loslaat: "Het zit zo: Energiebedrijf Delta wordt nu financieel leeggezogen door de verliezen van de kerncentrale. En dat geld hebben we in de toekomst nodig om te investeren in duurzame energie. Dat kan niet als we tot in lengte van jaren voor de kerncentrale moeten betalen."
Luister hier het interview van politiek verslaggever Ferdinand Koppejan met GroenLinks-fractievoorzitter Gerwi Temmink:
ITEM GroenLinksplan kerncentrale
Zelf uitzoeken
De Zeeuwse aandeelhouders van DELTA (de provincie en de dertien Zeeuwse gemeenten) vragen al maanden om hulp uit Den Haag. Maar afgelopen week wees het provinciebestuur de oplossing van de ministers Kamp (Economische Zaken) en Dijsselbloem (Financiën) van de hand. Daarop liet het kabinet weten dat Zeeland het dan maar zelf moet uitzoeken.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken
Minister Henk Kamp van Economische Zaken © OZ
Verkiezingen
De Rijksoverheid heeft besloten om de kerncentrale tot 2033 open te houden. En daarom vindt GroenLinks het niet meer dan logisch dan dat diezelfde Rijksoverheid ook zorgt voor een oplossing voor de financiële problemen die de kerncentrale nu veroorzaakt. Als Zeeland er met het huidige kabinet niet uitkomt, dan moet wat GroenLinks betreft de oplossing over de verkiezingen worden heen getild.