Hulst zet camera's in tegen overlast uitgaanspubliek

HULST - Camera's in het centrum van Hulst moeten uitgaanspubliek dat overlast veroorzaakt afschrikken. De bewoners in de binnenstad hebben daar de laatste tijd steeds meer last van.
Ophangen camera's Hulst
Uitschelden
Volgens burgemeester Jan Frans Mulder gaat het dan om "schelden, schreeuwen, vernielingen en naar taalgebruik naar bewoners toe. Dat zijn we niet gewend en dat willen we niet."

Geweerd worden
De camera's, vier in getal op en rond de Markt, houden het publiek in de gaten en degeen de de rust verstoord kan langere tijd uit het centrum worden geweerd. "Dat kan variëren van drie maanden, tot een half jaar tot een jaar", zegt de burgemeester.
Horecaverbod
De gemeente Hulst hanteert als enige Zeeuwse gemeente collectieve horecaverboden. Die verboden zorgen ervoor dat mensen die zich hebben misdragen een tijd lang niet in de horeca van Hulst mogen komen. De verboden worden bekrachtigd door het openbaar ministerie en de burgemeester.
Cameratoezicht in Hulst
Hulst hangt camera´s op tegen overlast uitgaanspubliek © OZ
Drugs
"De overlast komt van ook van drugsdealers uit Axel en Terneuzen", zegt burgemeester Jan-Frans Mulder. Het gaat dan om dealers die op straat in het uitgaansgebied rondhangen. Daar kan op dit moment moeilijk iets aan gedaan worden volgens de burgemeester. "Je kunt niet zo maar iedereen laten fouilleren", legt Mulder uit.

Verboden
Een horecaondernemer kan iemand altijd een verbod opleggen voor zijn eigen zaak, maar in Hulst werken de ondernemers samen. Krijgt een bezoeker bij een van hen een verbod, dan geldt dat voor alle aangesloten horecabedrijven. Dat heeft er voor gezorgd dat de overlast het café uit is, maar zich nu op straat bevindt.