Zeeuwse huizen lijken weer warme broodjes

Zeeuwse huizen lijken weer warme broodjes
Zeeuwse huizen lijken weer warme broodjes © OZ
Tussenwoningen te koop
Tussenwoningen te koop © OZ

Lijn

OOST-SOUBURG - Alle typen woningen vertonen sinds het ergste dieptepunt van 2012 weer een stijgende lijn, maar de tussenwoning is het sterkst uit het dal geklommen (zie grafiek). Van vijftig huizen in oktober 2012 naar 132 huizen in oktober 2016. Omdat de huizenmarkt sterk seizoensgebonden is, moeten verkoopcijfers met die van 12 maanden eerder of 24 maanden eerder enz. met elkaar worden vergeleken om een trend te zien.

Grafiek Zeeuwse huizenmarkt

Zeeland
De verbetering in Zeeland is sterker dan in de rest van Nederland. Sinds het dieptepunt van 2012 is de verkoop van huizen in Nederland met gemiddeld 104 procent gegroeid, maar in Zeeland met 120 procent. Dat is opvallend omdat de huizenmarkt in Zeeland gewoonlijk trager reageert op ontwikkelingen (slecht of goed) in de landelijke economie.

Nederland

In Nederland als geheel is de markt van vrijstaande woningen het sterkst gegroeid: 130 procent meer huizen van eigenaar gewisseld. Dat is juist de markt die in Zeeland het langzaamst is gegroeid: 98 procent. Nog altijd bijna een verdubbeling.