Komt dat geld voor Zeeland er nu wel of niet?

Komt dat geld voor Zeeland er nu wel of niet?
Komt dat geld voor Zeeland er nu wel of niet? © OZ
Tweede Kamer
Tweede Kamer © OZ

SGP

DEN HAAG - De SGP-fractie in de Tweede Kamer is van plan vandaag met twee voorstellen te komen om geld aan Zeeland te geven; 20 miljoen voor de tweede universiteit en 25 miljoen voor een Zeeland-fonds. De fractie heeft dat geld gevonden op de begroting van onder meer de ministeries van Onderwijs en Financiën. Zo is er een pot voor nabetalingen aan Brussel, waar teveel geld in zou zitten.
Gesteggel
De SGP-fractie heeft de afgelopen twee weken geprobeerd een politieke meerderheid te krijgen voor haar twee Zeeuwse voorstellen, maar er is veel gesteggel over geld. Sommige fracties in de Tweede Kamer aarzelen over de financiële dekking van de voorstellen voor Zeeland. Andere fracties willen een andere bestemming, als er dan toch geld overblijft. 
Luister hieronder naar de voorbeschouwing en analyse van politiek verslaggever Ariane Lafort:
ITEM Ariane over SGP-amendementen
Rapport Balkenende
De wens om Zeeland financieel te steunen, komt na de presentatie van het rapport van de commissie Balkenende, eerder dit jaar. In dat rapport werd het kabinet onder meer opgeroepen om de verlieslijdende kerncentrale in Borssele geheel of gedeeltelijk van Zeeland over te nemen. De provincie redt het niet langer in haar eentje om op te draaien voor de grote verliezen op de Zeeuwse kerncentrale. De Tweede Kamer heeft aanbevelingen van dat rapport Balkenende overgenomen.

Andere potjes

Maar minister Henk Kamp van Economische Zaken zei tijdens een Kamerdebat dat op de begroting geen apart potje geld is voor Zeeland. Wel wil Kamp Zeeland bijstaan vanuit andere potjes geld, maar dan moet de provincie wel met met concrete, uitgewerkte plannen komen. De SGP spreekt de minister op dat vlak tegen. Dat geld is er wel, zegt de partij.
Onderhandelingen
Over die kerncentrale wordt momenteel druk onderhandeld tussen het kabinet en Zeeland. De SGP-fractie vindt dat het kabinet dan ondertussen in ieder geval ook geld moet stoppen in andere wensen uit het rapport Balkenende: het Zeeland-fonds en de tweede technische universiteit.