Ruim drie jaar cel voor Zeeuwse pyromaan

Brand in Oosterland in 2013
Brand in Oosterland in 2013 © OZ

Onrust in Oosterland

DEN BOSCH - In de eerste maanden van 2013 zorgde een serie branden voor onrust in Oosterland. Het waren voornamelijk schuurtjes en containers die in brand werden gestoken.

Vrijgesproken

De man werd opgepakt, maar vrijgesproken door de rechtbank in Middelburg. Die oordeelde dat er niet genoeg bewijs was. Het OM ging in beroep tegen de vrijspraak.
Alsnog opgepakt
Een paar maanden later werd de man opnieuw gearresteerd na een aantal branden in Vlissingen. Daarvoor werd hij wel veroordeeld. Hij kreeg anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Tegen die straf tekende de man zelf beroep aan.
Hoger beroep
In hoger beroep stond de man terecht voor zestien brandstichtingen in Oosterland. Het hof vindt dat er in zeven gevallen voldoende bewijs is om de man te veroordelen. Maar het hof vindt niet bewezen dat de branden levensgevaar hebben opgeleverd. Daarom valt de uitspraak van het hof lager uit dan de eis van het OM. Dat had 9,5 jaar cel geëist. 

Verschil

Een belangrijk verschil met de uitspraak destijds in Middelburg is dat het hof de verklaringen van twee getuigen wel betrouwbaar vindt, terwijl de rechtbank die niet voldoende betrouwbaar vond.
'Fatale gevolgen'
De man is opnieuw schuldig bevonden aan de drie branden in Vlissingen. Het hof oordeelt dat één daarvan fatale gevolgen had kunnen hebben. De brand werd gesticht vlak naast een woning. 

Kritiek

Nadat hij voor die drie branden in Vlissingen werd aangehouden uitte zijn moeder kritiek over de manier waarop de zaak was behandeld. "Justitie en politie hadden hem nooit mogen laten gaan", zei ze destijds tegen Omroep Zeeland.