Meer banen in Zeeuws-Vlaanderen mogelijk

Meer banen in Zeeuws-Vlaanderen mogelijk
Meer banen in Zeeuws-Vlaanderen mogelijk © OZ
Belgische grens bij Zelzate
Belgische grens bij Zelzate © OZ

Cultuur

DEN HAAG - Volgens de onderzoekers belemmeren onder meer taal en cultuur dat mensen over de grens aan de slag gaan. Maar ook wetten en regels aan de andere kant van de grens spelen een rol. Het gaat dan bijvoorbeeld om verschillen in het belasting- en pensioenstelsel.

Moeite voor een baan

Mensen die een baan zoeken, zijn ook minder goed op de hoogte van de vacatures over de grens door een gebrek aan interactie, schrijft het Centraal Planbureau. Daardoor moeten mensen veel meer moeite doen om informatie over een baan te krijgen of laten een baan zelfs helemaal aan zich voorbij gaan.

'Winnaars'

Het Centraal Planbureau keek niet alleen naar de grens met België, maar ook naar die met Duitsland. Daar is juist de meeste winst te behalen, vooral omdat de taal daar een veel groter probleem is. Toch is Zeeuws-Vlaanderen samen met Zuid-Limburg relatief gezien een winnaar, schrijven de onderzoekers.

Beter salaris

Voor de hoogte van de lonen lijkt het opheffen van de grensbarrières ook positief uit te pakken. Al is dat verschil niet zo groot als het aantal banen. Het gaat dan om een bedrag van 210 tot 460 euro per jaar dat inwoners meer zouden kunnen verdienen.