Zeeuwse politie haalt landelijke doelstelling ruim (video)

Zeeuwse politie haalt landelijke doelstelling ruim (video)
Zeeuwse politie haalt landelijke doelstelling ruim (video) © OZ
Districtscollege Zeeland opheldering

Focus

MIDDELBURG - De politie richt zich al jaren op misdrijven met een grote impact op de slachtoffers, zoals woninginbraken, overvallen en straatroven. Ook voor woninginbraken en de straatroven haalt de Zeeuwse politie de norm. De Zeeuwse politie lost 17 procent van de woninginbraken en 45 procent van de straatroven op. Landelijk moeten respectievelijk 7,5 en 33 procent van de inbraken en straatroven worden opgelost.

Kanttekening

Districtschef van de politie in Zeeland Ronald Weydema brengt wel een kanttekening aan bij de oplossingscijfers. Zo gaat het bij de straatroven en de overvallen om zulke kleine cijfers dat een enkel extra incident dat wel of niet wordt opgelost gelijk voor grote schommelingen kan zorgen in de percentages. Het Openbaar Ministerie laat weten dat 70 tot 80 procent van de opgeloste zaken van de politie uiteindelijk ook tot een veroordeling leiden.
Vorig jaar
De politie maakte ook de meest recente cijfers bekend als het gaat om misdrijven met grote impact. Tot 10 november van dit jaar waren er in Zeeland 530 inbraken. Dat zijn er flink wat minder dan dezelfde periode vorig jaar toen het er 823 waren. Er zijn dit jaar veertien overvallen gepleegd en dat is er één meer dan in dezelfde periode in 2015. Het aantal straatroven is gelijk gebleven op 25.