SP-Kamerlid vraagt sluiting kerncentrales België

© SP

Bezorgd

DOEL - Aanleiding is de bezorgdheid van de Belgische nucleaire toezichthouder FANC over de veiligheidssituatie in de kerncentrales van Tihange en Doel, vlak over de grens bij Nieuw-Namen.

Nonchalant

Bij eigenaar Engie Electrabel van de beide centrales heerst volgens de FANC een schaamteloos nonchalante veiligheidscultuur. "Als zo'n autoriteit zelf zegt dat het schaamteloos slecht is met die veiligheidscultuur, dat is gewoon veel te link. Het zijn geen speelgoedfabriekjes", zegt Smaling.
'Het zijn geen speelgoedfabriekjes'
Geïnformeerd
Smaling wil van Schultz weten hoe zij op de zorgen van de FANC heeft gereageerd en welke stappen ze kan nemen om de veiligheidssituatie bij de Belgische kerncentrales te verbeteren. Ook wil hij weten hoe Schultz het vindt dat de burgemeesters van de buurgemeenten niet zijn geïnformeerd en dat de veiligheidsregio Zeeland niet is verwittigd.

Opheldering

Verder dringt Smaling erop aan dat Schultz alle rapporten en brieven van de FANC naar de Tweede Kamer stuurt. Schultz heeft inmiddels haar Belgische collega Jambon om opheldering gevraagd.
© Otto Vosveld / Flickr
Foto: Otto Vosveld / Flickr

Schok

De brandbrief van de Belgische toezichthouder leidde dinsdag tot een schok in Zeeland. Burgemeester van Borsele Jaap Gelok, portefeuillehouder nucleair voor de Veiligheidsregio's Zeeland en Midden- en West-Brabant, was onaangenaam verrast door de problemen met de Belgische kerncentrale Doel.
Hulst
Ook de politiek in Hulst is bezorgd over de toestand bij Doel. De grootste partij in de gemeenteraad, Algemeen Belang Groot Hulst (ABGH), gaat vragen stellen aan burgemeester Mulder van Hulst. Ronnie Roctus, fractievoorzitter van ABGH, wil dat de kerncentrale gesloten blijft totdat de veiligheid is gegarandeerd en de problemen zijn opgelost.
De Nederlandse nucleaire waakhond ANVS zegt dat de nuclear safety officer bij Engie Electrabel inmiddels is vervangen.