Minister Kamp wast Zeeland opnieuw de oren

Minister Kamp wast Zeeland opnieuw de oren
Minister Kamp wast Zeeland opnieuw de oren © YouTube
Kerncentrale Borsele
Kerncentrale Borsele © OZ

Intensief contact

DEN HAAG - Minister Kamp stelt juist dat er de afgelopen weken intensief en constructief overleg is geweest tussen medewerkers van zijn ministerie en ambtenaren van de provincie. Dat is volgens Kamp zowel telefonisch gebeurd als op zijn ministerie.  Ook zegt de minister dat er voortdurend contact is geweest met gedeputeerde Carla Schönknecht zelf.
Schönknecht
Schönknecht onderhandelt namens de provincie en de Zeeuwse gemeenten met het ministerie van Economische Zaken over een oplossing voor de kerncentrale. Het Rijk wilde helpen met een staatsgarantie, maar dat voorstel hebben de Zeeuwse overheden vorige week afgewezen. Ze stellen dat ze met het voorstel van het Rijk zelf veel te grote financiële risico's lopen.

Geen ruimte voor investeringen

Gedeputeerde Schönknecht zei vorige week nog dat er in Zeeland de komende dertig jaar geen enkele ruimte meer zou zijn voor welke financiële investering dan ook als ze akkoord was gegaan met het voorstel van het kabinet. De kerncentrale draait met verlies en dreigt daardoor heel Delta omver te trekken. Nu er geen oplossing is, moet Delta het netwerkbedrijf Enduris -beheerder van kabels en leidingen- verkopen. Daardoor gaan mogelijk 200 banen verloren.
Lees ook:
'Zeeland gaat dertig jaar op slot als Rijk niet helpt met kerncentrale' (video)
Minister Kamp: Aandeelhouders DELTA moeten zelf oplossing zoeken

Spoeddebat
Minister Kamp sluit zijn brief af met de mededeling dat hij vanzelfsprekend bereid is om met de Zeeuwse overheden in gesprek te gaan over de ontstane situatie. Volgende week is er in de Tweede Kamer een spoeddebat over de kwestie. En vanavond worden leden van Provinciale Staten in een besloten vergadering bijgepraat.