Omroep Zeeland brengt klachten huurders in kaart

Omroep Zeeland brengt klachten huurders in kaart
Omroep Zeeland brengt klachten huurders in kaart © OZ
Huurhuis
Huurhuis © OZ

Vragen

OOST-SOUBURG - Woon je in een huurwoning (flat of huis) of huur je ergens een kamer, vul dan deze enquête in. De vragenlijst is niet alleen bedoeld voor mensen die huren van een woningbouwvereniging, maar ook die via een particulier (bedrijf) huren. De vragen gaan vooral over de kwaliteit van het huis en of de huisbaas al of niet snel komt als er problemen zijn.

Aandeel

Bijna een derde van alle Zeeuwen (32,4 procent) woont in een huurwoning. Daarmee staat Zeeland samen met Drenthe onderaan de Nederlandse ranglijst. In provincies als Zuid-Holland en Noord-Holland huurt bijna de helft van de mensen. Veel Zeeuws huurwoningen zijn van de na-oorloogse opbouwperiode. Maar voor Omroep Zeeland is de vraag: waar hebben de huizen daadwerkelijk problemen?
Datajournalist Joost van Leeuwen over het hoe&waarom van de enquête:
enquete
Kwaliteit
Overigens is de kwaliteit van huurwoningen ook van belang bij het bepalen eventuele huurverhoging. Dat is een betrekkelijk nieuw systeem, dat alleen geldt voor huurders in de sociale sector. Het puntensysteem geeft de kwaliteit van een huurwoning in punten weer. Het puntensysteem heet ook wel het woningwaarderingsstelsel. Elk onderdeel van de woning, zoals oppervlakte en sanitair, krijgt punten. Bij elkaar opgeteld leveren de punten een maximale huurprijs op. Deze wordt elk jaar opnieuw vastgesteld.