Luxe knooppunt Sloeweg stap dichterbij

Luxe knooppunt Sloeweg stap dichterbij
Luxe knooppunt Sloeweg stap dichterbij © Omroep Zeeland
Nieuwe Sloeweg
Nieuwe Sloeweg
MIDDELBURG - SGP, CDA en D66 nog onduidelijk
Vrijdag werd in de Statencommissie een stevig debat gevoerd over het knooppunt van de N62. Dat kan een knooppunt worden met drie viaducten waarin het verkeer in alle richtingen zonder te stoppen door kan rijden, of een knooppunt van één viaduct en een rotonde. Drie partijen hebben zich nog niet duidelijk uitgesproken over hun voorkeur. SGP en D66 lijken te kiezen voor een knooppunt met drie viaducten op de N62, maar hebben nog vragen. Als zij voor deze oplossing kiezen, is een ruime meerderheid in Provinciale Staten voor de duurste variant. Het CDA sprak zich eerder nog uit tegen deze oplossing, maar liet vrijdag in het debat nog in het midden welke keuze de partij zal maken Westerscheldetunnel
De variant met de drie viaducten is 4,2 miljoen euro duurder dan de variant met rotondes. Maar als Provinciale Staten hiervoor kiezen, wil de directie van de Westerscheldetunnel 5 miljoen euro meebetalen om het verschil bij te passen.
Kruispunt Sloeweg variant 6
Kruispunt Sloeweg variant 6 © Omroep Zeeland
Voorstanders drie rotondes
De VVD, PVV, de Partij voor Zeeland, ZeelandLokaal en 50PLUS zijn uitgesproken voorstander van een knooppunt met drie viaducten. De voorstanders sluiten zich aan bij een lange reeks argumenten van VVD-fractievoorzitter Kees Bierens.
Overstroming
Bierens noemt het knooppunt met drie viaducten toekomstbestendig tot 2050 en belangrijk voor de ontsluiting van de havens van Vlissingen, Terneuzen en Gent. Ook is deze variant volgens hem het beste voor de veiligheid. Bij een overstroming loopt de A58 bij Arnemuiden onder water en dan hebben de inwoners van Walcheren een goede verbinding nodig bij evacuatie. Ook stroomt het verkeer bij deze uitvoering ook bij een drukke spits goed door en is het volgens de VVD goed voor het milieu als voertuigen niet hoeven te stoppen en op te trekken bij een rotonde.
Onverantwoorde investering
SP, PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie vinden het knooppunt met de drie viaducten een onverantwoorde investering. De PvdA vraagt zich af of het een goed signaal is naar het kabinet als Zeeland kiest voor een luxe knooppunt terwijl er tegelijk aan het Rijk om geld wordt gevraagd voor de Zeeuwse economie. Ook zeggen de tegenstanders dat de oplossing met één rotonde en één viaduct voldoet aan de oorspronkelijke doelstelling aan een ongehinderde doorstroming van het verkeer tussen Goes en Gent.
Tol
Verder wijzen ze erop dat een bijdrage van 5 miljoen euro van de Westerscheldetunnel gevolgen heeft voor de periode waarin tol moet worden betaald. SP-Statenlid Ronald Viergever: "Wij zijn er voorstander van dat de tol zo snel mogelijk stopt. Daar helpt de bijdrage van de tunnel voor het kruispunt niet aan mee." De tol van de Westerscheldetunnel brengt meer op dan verwacht omdat er meer voertuigen door de tunnel rijden dan waar de provincie van uitging. Die extra opbrengst kan gebruikt worden om de tunnel eerder tolvrij te maken. Als de tunneldirectie nu een deel van die extra opbrengst gebruikt voor het luxe kruispunt bij de Sloeweg, wordt de tunnel volgens de SP minder snel tolvrij.