Zeeland loopt ver achter met toegankelijke bushaltes

Zeeland loopt ver achter met toegankelijke bushaltes
Zeeland loopt ver achter met toegankelijke bushaltes © OZ
© Omroep Zeeland
MIDDELBURG - 'Veel te lang stilgelegen'
Verantwoordelijk gedeputeerde Van der Maas gaf in de statencommissie Economie vrijdag toe dat het aanpassen van bushaltes veel te lang heeft stilgelegen. "Maar ik heb de afgelopen tijd financiële ruimte gezocht om er wat aan te doen. En dat gebeurt ook. Op het moment dat de provincie een weg aanpakt, dan nemen we gelijk de bushalte mee."

Verantwoordelijkheid

Van der Maas wees er in de commissievergadering op dat de provincie niet in haar eentje verantwoordelijk voor is dat de doelstelling van toegankelijke bushaltes nog lang niet is gehaald. Ook andere wegbeheerders, zoals de gemeenten, het waterschap en Rijkswaterstaat, zijn verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van de bushaltes langs hun wegen.

Aanpassen

Bij het aanpassen van bushaltes voor gehandicapten wil Van der Maas eerst onderzoeken waar de mensen wonen die een toegankelijke halte nodig hebben. Van der Maas: "Ik wil niet investeren in bushaltes waar geen gebruik van wordt gemaakt. Ik wil wel investeren in het oplossen van knelpunten." 

Toegankelijker

In de statencommissie Economie vroegen drie mensen met een beperking de provincie met klem om het openbaar vervoer toegankelijker te maken. Ze kregen bijval van vrijwel alle politieke partijen. Ook willen ze dat mensen met een beperking betrokken worden bij plannen om de haltes aan te passen.
Lees ook: 'OV voor gehandicapten in Zeeland groot probleem'

VN-verdrag
Verschillende politieke partijen wezen erop dat Nederland het VN-verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap heeft ondertekend. Daarin is afgesproken dat de overheid er alles aan moet doen om obstakels voor mensen met een beperking weg te nemen.