Brandweerjubileum vader en dochter

Vader en dochter Van der Staal
Vader en dochter Van der Staal © Pieter Dieleman

Verplicht

SAS VAN GENT - Brandweerman worden was destijds niet echt een keuze. Toen Van der Staal aan de slag ging bij het graanverwerkend bedrijf CPC, dat later Cerestar heette en nu Cargill is, kreeg hij met nog vijftien nieuwe collega’s te horen dat zij voortaan de bedrijfsbrandweer zouden vormen. Verplicht dus. “Maar als dat virus je eenmaal te pakken heeft, laat het je niet meer los.”

Verkeersongelukken

Tientallen branden heeft Van der Staal de afgelopen veertig jaar helpen blussen. Maar het meest ingrijpend zijn de verkeersongelukken, waarbij de brandweer wordt ingezet. Vooral ongelukken met dodelijke afloop maken indruk. Desondanks kostte het vader Jo geen enkele moeite om zijn dochter Mireille (36) over te halen om ook bij de brandweer te komen. “Mijn vrouw had ook graag bij de brandweer gewild, maar destijds kon dat nog niet..” Wel is ook Mireilles man, schoonzoon Pieter Dieleman toegetreden tot het korps.

Keuringen

Sinds zijn vijftigste moet Jo van der Staal elk jaar worden gekeurd. Die keuringen doorstaat hij nog met glans. Maar hoe lang hij nog brandweerman blijft zegt hij niet te weten. Maar doorgaan tot zijn vijftigjarig jubileum lijkt hem stug. “Toe nou zeg, dan ben ik 72…”.