Geen verregaande samenwerking Zeeuwse ziekenhuizen (video)

Geen verregaande samenwerking Zeeuwse ziekenhuizen (video)
Geen verregaande samenwerking Zeeuwse ziekenhuizen (video) © OZ
© Omroep Zeeland

'Zorg in Zeeland behouden'

GOES - Al jaren wordt er over gesproken over vergaande samenwerking onder grote druk van de minister en de zorgverzekeraars. Enkel samenwerking zou de zorg in Zeeland op peil houden. Zeeland heeft een te kleine bevolking voor twee ziekenhuizen, de specialistische behandelingen zouden behouden kunnen blijven door samen te werken, werd steeds benadrukt. Vorig jaar nog viel het woord 'fusie' zelfs. Inmiddels is duidelijk dat de twee ziekenhuizen ieder een eigen richting in slaan.

Erasmus Medisch Centrum

Ziekenhuis ADRZ is verwikkeld in een overname door het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De overname is eind april officieel goedgekeurd, maar heeft het ADRZ de afgelopen maanden enorm in beslag genomen. Het ADRZ heeft voor overname gekozen om kwaliteit van de zorg te garanderen. Patiënten met complexe aandoeningen worden gezamenlijk bekeken, doorverwijzingen naar specialisten in Rotterdam worden makkelijker en kwaliteitsprotocollen worden aangepast aan die van het Erasmus. 

ZorgSaam kiest voor België

Voor ZorgSaam is het Erasmus in Rotterdam geen natuurlijke partner. Patiënten worden vanuit ZorgSaam gewoonlijk doorverwezen naar Belgische ziekenhuizen in Gent en Brugge. Voor het Zeeuws-Vlaamse ziekenhuis zit er, nu er binnen Zeeland geen verdere allianties zijn te smeden, niets anders op dan de samenwerking met de Belgische ziekenhuizen te intensiveren.
Geen samenwerking ziekenhuizen online 1

Hartpatiënten en kankerpatiënten

De twee Zeeuwse ziekenhuizen hebben vorig jaar wel afgesproken om de zorg voor borstkankerpatiënten gezamenlijk te organiseren. Ook wordt er samengewerkt tussen ZorgSaam, ADRZ en het ZRTI in de zorg voor kankerpatiënten. En er zijn afspraken voor de behandeling van acute hartpatiënten door het dottercentrum in ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen. De noodzaak om op deze terreinen te blijven samenwerken en om deze te verdiepen zien de twee Zeeuwse ziekenhuizen wel.