Reimerswaal trekt 135.000 euro uit voor vervangen gifkorrels

Reimerswaal trekt 135.000 euro uit voor vervangen gifkorrels
Reimerswaal trekt 135.000 euro uit voor vervangen gifkorrels © OZ
© Omroep Zeeland

Inschatting

KRABBENDIJKE - De mogelijk giftige rubberen korrels in het voetbalveld worden vervangen door een mengsel van kurkkorrels en kokosvezels. Hoe duur dat precies wordt is nog niet zeker. Het eerdergenoemde bedrag is een inschatting die is gemaakt door het dagelijks gemeentebestuur, maar de aanbesteding moet nog beginnen, dus er is nog geen offerte.

Ophef

Reimerswaal kiest ervoor om de korrels te vervangen omdat er ophef is over kankerverwekkende stoffen in de korrels. De discussie over de korrels werd aangezwengeld door een uitzending van het tv-programma Zembla waaruit bleek dat de korrels mogelijk gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid.

Nieuw onderzoek

Afgelopen weekend kwamen de eerste resultaten van een nieuw onderzoek naar de korrels naar buiten. Daaruit bleek dat een groot deel van de korrels inderdaad kankerverwekkende stoffen bevatten. Tegen de NOS zei hoogleraar toxicologie Martin van den Berg gaat het om hogere concentraties dan je "vanwege de gezondheid zou moeten willen".

'Experimenteren met gezonde mensen'

Hoogleraar hematologie Bob Löwenberg van het Erasmus MC zei tegen de NOS dat we moeten stoppen met het voetballen op kunstgrasvelden. Hij vindt dat je mensen niet onnodig aan kankerverwekkende stoffen moet blootstellen. Hij omschreef doorgaan met voetballen op de velden als experimenteren met gezonde mensen.

Geen richtlijnen

Er zijn nog geen Europese richtlijnen voor de concentraties van deze stoffen in de rubberen korrels. Zo hoeven de korrels niet te voldoen aan de normen voor consumentenproducten.

Huidcontact

Sommige wetenschappers vinden dat de korrels wel aan die normen moeten voldoen, omdat sporters huidcontact maken met de korrels en de korrels in hun mond kunnen krijgen. Het Europees Parlement buigt zich nog over de de vraag of de korrels op de velden inderdaad als consumentenproduct moeten worden gezien.
Kunstgrasveld
Kunstgrasveld © OZ
​​Concentraties
​De norm voor consumentenproducten is 1 milligram per kilogram per stof. In de eerste onderzoeksresultaten is de concentraties in de korrels tussen de 1,5 en bijna vier keer zoveel als de norm. Op de meest vervuilde velden zijn concentraties gevonden van stoffen die zes keer deze norm overschrijden.

​Kinderen
​Voor kinderproducten is de norm 0,5 milligram per kilogram. Dat betekent dat de overschrijding van de norm voor kinderen twee keer zo hoog is. Dus tussen de drie en de acht keer voor de meeste velden en op de meest vervuilde velden zitten de concentraties twaalf keer boven de norm.

Voor de zekerheid
Sommige voetbalclubs hebben al na de uitzending van Zembla besloten om voor de zekerheid niet meer op de velden met die korrels te voetballen voor duidelijk is of het schadelijk is of niet. Andere clubs spelen gewoon verder op de velden met rubberen korrels.
Lees ook: ​Middelburg sluit kunstgrasvelden om gezondheidsrisico's 
​​​
​Enige gemeente
In Zeeland zijn zeventien kunstgrasvelden waar de korrels liggen. ​Vooralsnog is Reimerswaal de enige gemeente die de korrels vervangt. De andere Zeeuwse gemeenten die kunstgrasvelden met rubbergranulaat hebben, gaan er voorlopig nog niks aan doen. Ze wachten eerst het Europees onderzoek af.

​Lees ook:
​- ​Giftige korrels of niet, de bal rolt
​​- ​Nog geen maatregelen op de Zeeuwse kunstgrasvelden met rubber
​- ​Vier Goese velden vol mogelijk giftige rubber korrels