Flinterstar was niet de hoofdschuldige bij aanvaring

Flinterstar was niet de hoofdschuldige bij aanvaring
Flinterstar was niet de hoofdschuldige bij aanvaring © OZ
Flinterstar (archief)
Flinterstar (archief) © OZ

Olie

Uit het onderzoek blijkt dat de gastanker te snel en aan de verkeerde kant van een boei voer, melden verschillende Vlaamse media. De Flinterstar zonk door de aanvaring. Niemand raakte gewond, maar wel lekte ruim driehonderd ton olie in zee. Die olie spoelde ook deels aan op de Zeeuwse kust. De rechter moet nu bepalen wie aansprakelijk is voor het ongeval en voor de kosten opdraait.

Spraakverwarring

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Belgische staatssecretaris voor de Noordzee, Philippe De Backer. Daaruit blijkt dat de problemen ook door een spraakverwarring kwamen. De communicatie tussen de loodsen van de twee schepen en de radartoren in Zeebrugge verliep bijna uitsluitend in het Nederlands, terwijl beide kapiteins de taal niet begrepen, meldt tv-zender VTM

Failliet

Voor de rederij achter de Flinterstar, de Flinter Groep, komt dit goede nieuws te laat. De rederij is 10 november failliet verklaard als gevolg van de aanhoudende malaise in de scheepvaart, waardoor veel schepen al jaren met verlies draaien. De rederij draaide op voor de hoge bergingskosten.