Zorgen over kerntransport door Zeeland (video)

Zorgen over kerntransport door Zeeland (video)
Zorgen over kerntransport door Zeeland (video) © OZ
Vervoer kernafval

Vier keer zo radio-actief

DEN HAAG - Volgens Van Veldhoven bleek onlangs bij het vervoer van kernafval van Petten naar de Covra, dat het aangeboden materiaal vier keer zo radio-actief was als gedacht. Op basis van die informatie ging het vervoer niet door. Daarna werd een nieuwe vergunning afgegeven, op basis van de juiste waardes. Volgens Van Veldhoven zou het vaker zijn voorgekomen dat de informatie over het nucleair afval niet klopt.
'Systeem klopt' 
Volgens staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu is er niets aan de hand met de veiligheidsmaatregelen rond het vervoer van nucleair afval van Petten naar Zeeland. "Juist door het systeem, kwam men er voor het vervoer al achter, dat de informatie over de lading niet klopte. Het vervoer is dus ook niet doorgegaan", aldus Dijksma.
Lage waardes
Volgens Dijksma hoeft niemand bang te zijn dat er zwaar radio-actief materiaal via het spoor of over de weg van Petten naar Zeeland gaat, dwars door de Randstad en langs huizen aan het spoor. "Het gaat in dit geval om onderzoeksmateriaal uit de kernreactor in Petten. Op een toegestane schaal van tien, gaat dit om een waarde van twee."