Opa's en oma's keren Zeeland de rug toe (video)

Opa's en oma's keren Zeeland de rug toe (video)
Opa's en oma's keren Zeeland de rug toe (video) © OZ
65-plus migratie

Florida

OOST-SOUBURG - Zeeland stond juist altijd bekend als 'het Florida van Nederland', een plek waar 65-plussers juist naartoe trekken om hun oude dag te slijten. Dat gebeurt nog steeds, maar sinds 2012 gebeurt het tegenovergestelde vaker. 

Migratieomslag

Uit cijfers van het Zeeuws Planbureau en het CBS blijkt dat Zeeland tot 2012 meestal een positief migratiesaldo had, er kwamen meer ouderen deze kant op dan dat er vertrokken. Sinds 2012 is het migratiesaldo negatief, er vertrekken nu veel meer ouderen uit Zeeland dan dat er komen. 

Migratiesaldo 65-plus

Boerderij verkocht

Frits (82) en Anjes Goethals (78) vertrokken van Zeeuws-Vlaanderen naar het Brabantse Oisterwijk. Hun drie kinderen en zes kleinkinderen wonen allemaal in Brabant en Gelderland. Nadat het echtpaar hun boerderij in Westdorpe verkocht woonden ze nog een paar jaar in Aardenburg. Daarna besloten ze om dichter bij hun familie te gaan wonen.

Woensdagmiddag

Lenny Geluk (73) verhuisde na het overlijden van haar man van Nieuw-Haamstede naar Zeist. Ze heeft drie kinderen en zeven kleinkinderen, die allemaal buiten Zeeland wonen. Bij haar kleinzoons Thomas en Felix gaat ze iedere woensdagmiddag op bezoek. Maar daarnaast zit ze ook niet stil. Geluk was eerder al wethouder van Schouwen-Duiveland en maakt nu kans om als kandidaat voor het CDA het oudste Tweede Kamerlid van Nederland te worden.
© OZ