'Flexwet is een ramp voor het onderwijs' (video)

probleem schoolinvallers
GOES - Zeeuws invalwerk
Het vervangen van de meester met griep tot de zwangere juf wordt in Zeeland geregeld door Transfercentrum Onderwijs Zeeland (TCOZ). Bij deze organisatie zijn bijna alle schoolbesturen in het Zeeuwse basisonderwijs aangesloten. "In 95 procent van de gevallen lukt het vervangen, ook op korte termijn", zo zegt Reekers. Maar de invoering van de nieuwe flexwet maakt het regelen van invallers lastig en omslachtig. De afgelopen weken heeft het TCOZ regelmatig 'nee' moeten verkopen aan een school die een vervanger nodig had. "Alleen deze week al zeventien keer." Reekers vreest inmiddels voor de eerste griepgolf, die vroeg of laat gaat komen, en voor grote problemen gaat zorgen.  

Invoering flexwet
De flexwet, officieel Wet werk en zekerheid, bepaalt dat scholen leerkrachten na zes tijdelijke contracten in drie jaar een vast contract moeten aanbieden of anders minimaal een half jaar niet voor die school, of andere scholen die vallen onder hetzelfde schoolbestuur mogen werken. Bij die zes tijdelijke contracten geldt zelfs een ochtendje invallen als een tijdelijk contract. Leerkrachten in het openbaar onderwijs vallen niet onder de flexwet, waardoor het probleem vooral speelt in het bijzonder basisonderwijs.
Geen geld
Het Rijk wil met de flexwet mensen sneller aan een vaste baan helpen. Binnen het onderwijs wordt aangegeven dat er geen geld is voor meer vaste contracten. De scholen zien dan ook vaak af van invallers die tegen die zes tijdelijke contracten aanzitten. De invallers zelf gaan ook liever voor de langere periodes, in plaats van die korte invalbeurten. Uit eigen onderzoek trok de PO-raad, de landelijke belangenorganisatie voor het basisonderwijs, deze week de conclusie dat de nieuwe wet niet werkt. 
© Omroep Zeeland

Rust en regelmaat

Directeur Levien Hamelink van de Scholengroep ProBaz, waaronder zeven christelijke basisscholen in de gemeente Terneuzen vallen, herkent het probleem. "Als je alle invaldagen bij elkaar optelt is er werk genoeg. Maar zo werkt het niet. Vandaag vervangen invallers hier bijvoorbeeld op 't Kompas in Hoek voor leerkracht 1, morgen voor leerkracht 2 en overmorgen voor leerkracht 3. Dat zijn op een en dezelfde school al drie contracten en dat kan echt in een week gebeuren. Voor de rust en de regelmaat wil je het liefst een vaste invalster voor de school. Dat is goed voor de kinderen. Ouders vinden het prettig om een bekende leerkracht aan te spreken. En ook voor de invaller zelf is het goed om bij een team te horen."

Onzekerheid

Eén van die invalkrachten bij ProBaz is Naära de Feijter. Zij geeft nu les op de christelijke basisschool 't Kompas in Hoek. Ze kwam bij ProBaz terecht omdat ze bij andere besturen aan haar maximale invalbeurten zat. De onzekerheid noemt ze vervelend, maar ze hoopt nog steeds op een vaste baan en in ieder geval om nog tot de zomer in Hoek te blijven.

Kwaliteit van onderwijs

De frustratie over de gevolgen van de flexwet wordt volgens Hamelink breed gedeeld. "Kinderen zijn hiervan de dupe, zeker de leerlingen die extra zorg nodig hebben. Ouders klagen en dat is begrijpelijk. En voor leerkrachten is de stress en werkdruk onacceptabel hoog. Wat is er nog meer nodig om de politiek te overtuigen dat dit zo niet werkt.