Hoogerland-dynastie gaat verder na afscheid Henk (video)

Hoogerland-dynastie gaat verder na afscheid Henk (video)
Hoogerland-dynastie gaat verder na afscheid Henk (video) © OZ
Reportage Henk Hoogerland

Gedreven, scherp en zacht

GOES - Als burgemeester René Verhulst aan Henk Hoogerland denkt, dan komen er drie woorden naar boven: "Een wortel, een bijl en een ganzenveer. De wortel staat voor zijn gedrevenheid. Henk kon als politicus hard en scherp zijn, dus vandaar de bijl. En de ganzenveer staat voor zijn zachte kant. Hij is enorm betrokken bij mensen en de samenleving."

Helpen

Zelf denkt Hoogerland dat hij herinnerd wordt als een vasthoudend en lastig type. Hij erkent dat hij als politicus hard kon zijn. "Maar ik ben altijd zeer gevoelig geweest voor mensen die in de moeilijkheden zitten. Die wilde ik helpen." 
Henk Hoogerland overlegt met burgemeester René Verhulst
Henk Hoogerland overlegt met burgemeester René Verhulst © OZ
ITEM vroege beller hoogerland Goes
Laat thuis
Het was 1983 toen Hoogerland raadslid werd voor de PvdA. Hij was bij honderden vergaderingen. De tijden zijn veranderd. Vroeger nam hij een dikke ordner mee waarin alle vergaderstukken zaten. Nu is het een ipad. Maar één ding is hetzelfde gebleven: "Mijn vrouw vraagt al 33 jaar hoe laat ik denk thuis te komen. En ze heeft nog steeds niet geleerd dat ik dat vooraf niet kan zeggen. Maar meestal is het een uur of elf."
Biddagakkoord
Twee gebeurtenissen springen eruit in het tijdperk Hoogerland. In 2006 werd zijn PvdA bij het zogenoemde Biddagakkoord buitenspel gezet door het CDA, de SGP/ChristenUnie en de VVD. En dat terwijl hij met zijn PvdA de verkiezingen had gewonnen en de grootste partij was. Dat deed toen pijn, maar inmiddels heeft Hoogerland er vrede mee. Hoewel: "Het CDA had dat slimmer kunnen spelen, want zij kregen uiteindelijk de zwartepiet toegespeeld. Dat was niet nodig geweest."
Partij voor Goes
Het meest pijnlijk was misschien wel het moment waarop de man die in hart en nieren een PvdA'er was, een eigen partij begon. Eind 2013 stapte Hoogerland met drie anderen uit de PvdA en begon met de Partij voor Goes. "Ik heb altijd het gedachtegoed van de PvdA verdedigd, maar op den duur ging het meer over de poppetjes dan over de idealen." Het zit zo diep dat Hoogerland ook landelijk geen PvdA meer stemt.
Hoogerland over afscheiding PvdA
Hoogerland-dynastie
In Goes en omstreken zijn maar weinig mensen die Henk Hoogerland niet kennen. Maar het Hoogerland-dna blijft waarschijnlijk nog generaties lang actief in de Goese politiek. Hij heeft zijn dochter Gonneke klaargestoomd als opvolger.

Dochter en kleindochter

Door omstandigheden kan zij niet direct het stokje overnemen, maar Hoogerland hoopt dat ze bij de verkiezingen van 2018 genoeg stemmen haalt voor een zetel. En zijn 16-jarige kleindochter Eline begint ook al warm te lopen. Goes moet het straks wel zonder Henk Hoogerland doen, maar de Hoogerland-dynastie kan nog jaren vooruit. 
Vader, dochter en kleindochter Hoogerland
Vader, dochter en kleindochter Hoogerland © OZ