AED-netwerk uitgebreid met vijftien nieuwe locaties

AED-netwerk uitgebreid met vijftien nieuwe locaties
AED-netwerk uitgebreid met vijftien nieuwe locaties © OZ
AED
AED © Omroep Zeeland

Hartstilstand

Bij een hartstilstand kan een AED helpen om het hartritme weer op gang te brengen. De overlevingskans is het grootst wanneer er binnen zes minuten wordt ingegrepen. Daarom is het volgens HartveiligWonen belangrijk dat er altijd zo'n apparaat dichtbij is, voor het geval het nodig is.

Schrikbarend laag

Het Rode Kruis luidde in oktober nog de noodklok. Het aantal AED's in Zeeland waar je altijd bij kunt is volgens de organisatie schrikbarend laag. Veel van de apparaten zijn alleen op bepaalde tijden bereikbaar, omdat ze in een winkel hangen bijvoorbeeld, terwijl je hem misschien juist net buiten de openingstijden van die winkel nodig hebt.

'Geen idee'

Ook hebben veel Zeeuwen geen idee van waar de dichtstbijzijnde AED hangt. Dat komt volgens het Rode Kruis deels doordat veel AED's niet zijn aangemeld bij organisaties als HartveiligWonen, die de locaties van die apparaten in kaart brengen.
Lees ook: AED: 'Ik weet dat er een in de buurt is, maar geen idee waar'

Automatisch
De apparaten kunnen worden bediend door burgerhulpverleners en chauffeurs die daarvoor zijn opgeleid. Wanneer de meldkamer een melding krijgt van een hartstilstand worden de vrijwilligers automatisch gealarmeerd via de HartveiligWonen App of via een sms. Zij gaan dan zo snel mogelijk met een AED naar het slachtoffer om hulp te verlenen. 

Getraind

In Zeeland zijn relatief weinig mensen hiertoe opgeleid. Van alle inwoners van de provincie is slechts 0,7 procent getraind om hulp te verlenen bij een hartstilstand. Dat is iets lager dan het Nederlandse gemiddelde, dat is 0,8 procent.

Aangemeld

De kans dat je snel geholpen wordt in geval van een hartstilstand is in Wilhelminadorp het grootst. Daar is 3,2 procent aangemeld als burgerhulpverlener. Op de tweede plaats qua aanmeldingen komt Nisse met 2,9 procent en op de derde plaats staat Oostdijk met 2,8 procent. De landelijke norm is 1 procent.