Dieven halen kledingcontainers leeg

Dieven halen kledingcontainers leeg
Dieven halen kledingcontainers leeg © OZ
Man voor container Leger des Heils
Man voor container Leger des Heils © OZ

Grote bestelbus

OOST-SOUBURG - Volgens het bedrijf zetten de dieven een grote bestelbus naast container, halen hem helemaal leeg en laden de spullen over in de bestelbus. Vervolgens verkopen ze de gestolen kleding. Sympany haalt de containers nu dagelijks leeg, om ze minder aantrekkelijk te maken voor dieven. Ook worden er gps-zenders tussen de kleding verstopt.

Omzet

Toch zorgen al deze maatregelen tot nu toe er niet voor dat de diefstallen afnemen. De organisatie loopt hierdoor omzet mis en moet bovendien geld uitgeven om de containers te repareren. "Dat zorgt ervoor dat wij minder geld aan projecten in India en Afrika kunnen besteden" zegt directeur Marc Vooges van Sympany.

Goede doelen

Sympany zamelt textiel in voor goede doelen. De organisatie beheert 2400 inzamelpunten in Nederland. Sympany ontstond in 2015 toen de stichting KICI kledinginzameling samenging met de stichting Humana. 

Leeggehaald

Ook andere beheerders van kledingcontainers hebben last van diefstallen. Zo werd in maart een container van het Leger des Heils in Goes tot twee keer toe leeggehaald. Daarvoor werden toen in totaal vijf verdachten aangehouden. Drie voor de eerste keer en nog eens twee bij de tweede diefstalpoging.