Provincie wil 'broedende kip kerncentrale niet storen'

Provincie wil 'broedende kip kerncentrale niet storen'
Provincie wil 'broedende kip kerncentrale niet storen' © OZ
Gedeputeerde Carla Schönknecht
Gedeputeerde Carla Schönknecht © Zeeland Seaports

Kabinetsformatie

MIDDELBURG - Op de agenda stond een voorstel van GroenLinks. De provinciale fractie van GroenLinks wil dat het provinciebestuur ervoor zorgt dat een oplossing voor de kerncentrale op de agenda komt bij de komende kabinetsformatie, als de huidige onderhandelingen te weinig opleveren. Maart 2017 gaat Nederland weer naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer en dus een nieuw kabinet te kiezen.
Verkeerd signaal
Maar nú Gedeputeerde Staten met zo'n dwingende opdracht op pad sturen, verstoort de onderhandelingen tussen Zeeland en het kabinet over de kerncentrale, vonden de andere Zeeuwse fracties. "Door alvast te stellen dat een oplossing voor de kerncentrale op de agenda voor het nieuwe kabinet moet komen, laat Zeeland blijken er vanuit te gaan dat de huidige onderhandelingen op niets uitlopen. Dat is een verkeerd signaal", aldus D66-fractievoorzitter Ton Veraart. Andere fracties sloten zich daarbij aan.
Broedende kip
De 'broedende kip' mag nu niet gestoord worden, was de algemene overtuiging. Even klonk in de commissie een bevrijdende lach, toen één van de Statenleden constateerde dat er dan wel sprake was van één hen en twee hanen. Gedeputeerde Carla Schönknecht als de hen in onderhandeling met de twee hanen; minister Henk Kamp van Economische Zaken en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. 
GroenLinks
De fractie van GroenLinks besloot daarop zijn initiatiefvoorstel eerst nog eens in eigen gelederen te bespreken. Helemaal terugtrekken doet GroenLinks het voorstel niet. Fractievoorzitter Gerwi Temmink: "In principe steunen alle fracties ons idee. De vraag die gesteld werd, is: Wat is de juiste timing en de juiste vorm? Een krachtig politiek signaal blijft gewenst. We hebben over de kerncentrale al te vaak nul op rekest gekregen vanuit Den Haag."

Spoeddebat

Afgelopen woensdag de Tweede Kamer een spoeddebat houden over de kerncentrale, maar die ging niet door. Het debat was aangevraagd omdat Zeeland en het kabinet ruzie kregen over een oplossing. Maar die ruzie was alweer bijgelegd en de partijen gingen weer met elkaar in gesprek over hoe ze het probleem samen kunnen oplossen, dus was het debat niet meer nodig.