'Zwartepietendiscussie blijft een hele moeilijke'

'Zwartepietendiscussie blijft een hele moeilijke'
'Zwartepietendiscussie blijft een hele moeilijke' © OZ
© OZ
OOST-SOUBURG - Geïntroduceerd
"Kinderboekenschrijver Jan Schenkman heeft in 1850 Zwarte Piet geïntroduceerd, maar we weten eigenlijk helemaal niet waarop hij die gebaseerd heeft", vertelt Dekker vrijdagmiddag in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer.

Knechtje

Het naamloze knechtje van Sinterklaas in het boek van Schenkman is het voorbeeld geworden voor de Zwarte Piet zoals wij die nu kennen, maar waar hij op gebaseerd is, weet niemand. Er zijn legio mogelijkheden volgens Dekker, en dus wordt er ook veel onderzoek naar gedaan. Maar een eensluidende conclusie is vooralsnog niet.

'Blijf van Sinterklaas af'

Dingeman de Visser speelde de afgelopen 50 jaar de Goedheiligman in Oost-Souburg. Hij was ook te gast in De Zeeuwse Kamer en hij maakt zich zorgen over de toekomst van het feest. Hij denkt dat er over een aantal jaren geen Zwarte Pieten meer zullen zijn. Volgens De Visser is dat spijtig: "Ik heb niks tegen buitenlanders, maar ik zeg wel: pas je aan aan het land waar je in komt en blijf van Sinterklaas af."

Traditie

Jeanine Dekker van het SCEZ, merkt wel op dat Zwarte Piet sowieso verandert. Zo was zijn rol van boeman van vroeger, die met de roe in de hand stoute kinderen meenam naar Spanje, heel anders dan de vrolijke kindvriendelijke Piet van nu. En dat is ook logisch, vindt ze. "Tradities liggen nooit vast."
Beluister hieronder de uitzending van de Zeeuwse Kamer:

Intochten

In Zeeland wordt grotendeels vastgehouden aan de traditie van een zwartkleurige piet. Bij de intochten van dit jaar was er maar één sinterklaascomité dat ervoor koos om, net als het landelijke Sinterklaasjournaal. zowel zogenoemde roetveegpieten in te zetten als de traditionele Zwarte Pieten.

Zwart

Dat zwartepietenbeleid wordt ook ondersteund door Zeeuwse basisscholieren. Veel van hen antwoorden desgevraagd dat wat als het aan hen ligt Zwarte Piet zwart moet blijven.