Wat komt er alle jaren? De deegventers!

Wat komt er alle jaren? De deegventers!
Wat komt er alle jaren? De deegventers! © OZ
Sint Deegvent
ZAAMSLAG - 5000 broodjes
"Het hoort erbij met Sinterklaas dat er een deegventer wordt gegeten", zegt Danielle Risseeuw van de plaatselijke bakker in Zaamslag. "Wij verkopen er elk weekend 5000."
Hele week bakken
Het deegmannetje is onlosmakelijk verbonden met Zeeuws-Vlaanderen. Zeker in de kanaalzone worden nog veel deegventers verkocht. "Het is een traditie en die moet je in ere houden", zegt de bakker. Het broodje wordt gemaakt met kaneel en bruine suiker. "We zijn de hele week al aan het bakken, en komend weekend moeten we ook nog."
Deegvent Sint
Deegvent Sint © OZ

Betaalbare traktatie

Deegventers zijn broodjes in de vorm van een poppetje, met twee rozijnen als ogen. Ze worden meestal belegd met boter en suiker. Het deegmannetje ontstond vroeger in arbeidersgezinnen, die veel kinderen hadden. Ze hadden vaak niet genoeg geld om voor alle kinderen duur snoepgoed te kopen, dus werd er gezocht naar een goedkope traktatie, die ook voor families met veel kinderen en weinig geld betaalbaar was.