Onderzoek: betacollege levert honderden banen op

Onderzoek: betacollege levert honderden banen op
Onderzoek: betacollege levert honderden banen op © OZ
Provinciehuis - archieffoto
Provinciehuis - archieffoto © OZ

Bèta College

MIDDELBURG - De komst van een technische universiteit en de uitbreiding van de Delta Academy in Middelburg moeten samen de Zeeuwse economie 23 miljoen euro per jaar opleveren. De komst van de technische universiteit, die de naam Bèta College moet gaan krijgen, is goed voor 15,4 miljoen euro. De uitbreiding van de Delta Academy zou 7,5 miljoen euro voor zijn rekening nemen.

Banen

Die 23 miljoen euro per jaar staat volgens de onderzoekers als je het omrekent naar werkgelegenheid gelijk aan 280 fulltime banen. Wanneer ook het universitair en ondersteunend personeel wordt meegerekend dan gaat het in totaal om maar liefst 343 nieuwe banen.

Maatschappelijke effecten

Volgens de onderzoekers kan de daadwerkelijke opbrengst voor de Zeeuwse economie nog groter zijn. In het onderzoek zijn namelijk de maatschappelijke effecten niet meegenomen. Dan gaat het om het vergroten van de leefbaarheid en het aantrekken en behouden van jongeren en bedrijven naar en in de provincie. 
Gedeputeerde Harry van der Maas aan het woord
Gedeputeerde Harry van der Maas aan het woord © OZ

Delegatie

Gedeputeerde Harry van der Maas van de provincie en wethouder Chris Dekker van de gemeente Middelburg hebben het onderzoeksrapport vrijdag gepresenteerd aan een delegatie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De ministeriële ambtenaren waren donderdag en vrijdag te gast in Zeeland.

Werkbezoek

Zeeland wilde door het werkbezoek laten zien dat de provincie voorop loopt in sectoren als havens en industrie, energie en water, techniek, agro en food. Daarom hebben de ambtenaren onder meer een kijkje genomen bij NIOZ/Imares in Yerseke, het Huis van de Techniek en DOW in Terneuzen, het University College Roosevelt in Middelburg en de Kenniswerf in Vlissingen.
© OZ
​Aanbevelingen
Het oprichten van een tweede university college is één van de aanbevelingen van de Commissie Balkenende. Oud-premier Jan Peter Balkenende adviseerde het Rijk om 20 miljoen uit te trekken voor de oprichting van een tweede bètacollege.

Lees ook: ​Kamer eist opnieuw miljoenen voor Zeeland

Niet op de begroting
​Hoewel de Tweede Kamer wil dat het kabinet de aanbevelingen van Balkenende overneemt, ziet minister Henk Kamp van Economische Zaken dat niet zitten. Dat staat volgens hem namelijk simpelweg niet op de begroting.

​Lees ook: ​Kamer eist geld, Kamp vindt dat Zeeland niet moet zeuren

Structurele meevaller
​​De SGP in de Tweede Kamer spreekt de minister op dat vlak tegen. Dat geld is er wel, zegt de partij. Het tweede bètacollege kan volgens de SGP betaald worden vanuit een structurele meevaller op de begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Doordat de aanpak vroegtijdig schoolverlaten structureel minder kost dan begroot, levert dat volgens de SGP 19 miljoen euro op.

​Lees ook: ​SGP: dat geld voor Zeeland is er wél