Een derde Zeeuwse huurders zit in de kou

Een derde Zeeuwse huurders zit in de kou
Een derde Zeeuwse huurders zit in de kou © Pixabay
© Omroep Zeeland

Ervaringen

OOST-SOUBURG - "Enkel glas en slechte isolatie, doordat we een hoekwoningen hebben is de woonkamer heel koud, ook omdat de kachel de nominatie van antiek mag krijgen", reageert een huurder op Tholen in de enquête. Vanuit Vlissingen meldt een huurder: "Ramen en deuren tochten ontzettend. Als het regent is de vloer bij mijn voordeur nat." Een huurder op Noord-Beveland: "Het tocht enorm in huis en het is heel slecht geïsoleerd. We huren op basis van de Leegstandswet en betalen toch nog 350 euro per maand."

Vocht en schimmel

Omroep Zeeland doet dit onderzoek in samenwerking met de andere regionale omroepen en de NOS. Er hebben inmiddels meer dan 300 Zeeuwse huurders gereageerd, maar de online-enquête staat nog een week open. Kou in huis is de grootste klacht, direct gevolg door de vochtproblemen. Schimmel komt in Zeeuwse huizen veel minder voor. In vergelijking met huurders in andere delen van Nederland klagen de Zeeuwen veel minder: landelijk heeft 46 procent er moeite om het huis warm te stoken.

Totaalbeeld

Er zijn in Zeeland 55.000 huurders en verhoudingsgewijs wordt er in Zeeland minder gehuurd dan buiten onze provincie. Uit de tussenstand van afgelopen weekend komt naar voren dat 37 procent van de Zeeuwse huurders hun huis matig tot slecht vinden. Landelijk is dat veel hoger: 51 procent. En als er wat mis is, moeten sommige huurders lang wachten op een bezoekje van de technische dienst van hun woningbouwvereniging: 8 procent moet langer dan een maand wachten.

Leeftijd

Op basis van de tussenstand blijkt dat Zeeuwse huizen gemiddeld even oud zijn als het gemiddelde in de rest van ons land: gebouwd rond 1970. De huizen in Noord-Holland zijn gemiddeld veel ouder: 1958 en in Flevoland ze het nieuwst: uit 1985.