Buitengebied Schouwen-Duiveland krijgt eindelijk snel internet (video)

Buitengebied Schouwen-Duiveland krijgt eindelijk snel internet (video)
Buitengebied Schouwen-Duiveland krijgt eindelijk snel internet (video) © oz
Buitengebied_Internet_1

Rooksignalen

KERKWERVE - "Je hebt rooksignalen en dan heb je onze internetverbinding, dat is bijna hetzelfde." Ronald Snijder runt een vishandel en restaurant in Kerkwerve en heeft al jaren traag internet. Zijn werk wordt er door gehinderd.

Veiling

"Ik koop vis in bij een online veiling en regelmatig word ik uit het systeem gegooid en mis ik koopjes", verzucht Snijder. Ook de radio valt op kantoor vaak uit en zijn boekhouding bijhouden is lastig. "Dat is een online programma en vaak zit ik te wachten tot een pagina laadt of een cursor verspringt." 
Ronald Snijder aan het werk in zijn vishandel
Ronald Snijder aan het werk in zijn vishandel © OZ

Vast-draadloos

Het internet wordt aangeboden via een nieuwe methode: vast-draadloos, waarbij aan het uiteinde van een glasvezelkabel een zendmast gezet wordt, die vervolgens het internetsignaal door de lucht doorstuurt naar de individuele adressen. De methode werd eind vorig jaar in de gemeente Sluis getest en die proef was erg succesvol. Exploitanten Greenet en Skylinq zijn nu klaar om de rest van de buitengebieden te ontsluiten. 

Verleden tijd

Maar dat gaat niet zomaar, legt Bart Heinink van Greenet uit. "Zo'n zendmast is best een hele investering om neer te zetten, dus er zijn een minimaal aantal mensen nodig om zo'n project van de grond te krijgen." Greenet heeft de grens op 150 aanmeldingen gezet. 

Lobby-groep

Op Schouwen-Duiveland heeft een lobby-groep onder leiding van de belangenverenigingen Ondernemerskring Schouwen-Duiveland (OSD) en Agrarisch Schouwen Duiveland (ASD) genoeg inwoners enthousiast gekregen om zich aan te melden en kan Greenet beginnen aan de uitvoering. In april 2017 zou er dan snel internet beschikbaar moeten zijn.
Subsidie
Extra stimulans voor de meeste deelnemers was de eenmalige subsidie van 200 euro die door de overheid beschikbaar gesteld wordt voor de eerste 250 inwoners uit een gemeente die zich aanmelden voor snel internet.