Kerk Hoek uit de as herrezen (video)

Kerk Hoek uit de as herrezen (video)
Kerk Hoek uit de as herrezen (video) © OZ
Kerk Hoek klaar

Andere kerk

HOEK - Binnenin de kerk herinnert alleen de verbrande bijbel en het gehavende doopvont nog aan de oude kerk, verder heeft er een totale metamorfose plaatsgevonden. "Er stonden legergroene banken in de oude kerk en nu staan er stoelen," zegt kerkenraadsvoorzitter Henk Siersema.

Minder plaatsen

Het aantal zitplaatsen is ook minder geworden. Er kunnen in plaats van vierhonderd mensen, nu ruim honderd mensen zitten. "Meer mensen komen er niet naar de kerk. En we zitten de andere kant op, namelijk met ons gezicht naar de toren en het orgel toe."
Met de tijd mee
Door de brand kreeg de kerk de kans om te moderniseren. "We hadden vroeger van die buizen door de kerk lopen als verwarming en nu hebben we vloerverwarming. Alles is aan de tijd aangepast," vertelt Siersema.

Digitaal orgel

Dat geldt ook voor het orgel. Het is digitaal en komt via een paar stevige geluidsboxen tot de kerkgangers. En er hangt een groot beeldscherm aan de binnenmuur van de toren, waarop mensen de bijbel- en liedteksten mee kunnen lezen. "Maar we kunnen nu ook gezamenlijk The Passion kijken. Hoe prettig is dat niet."
© OZ

Herinneringsramen

Toch hadden veel inwoners van Hoek de behoefte om iets uit de oude kerk mee te nemen naar de nieuwe. Er werd gekozen voor het namaken van de gebrandschilderde ramen. "De taferelen die er op staan zijn precies hetzelfde als op de oude ramen. We hebben een crowdfundingsactie opgezet en iedereen heeft zijn eigen raampje kunnen kopen. Dus iedereen weet die hand of dat gezicht heb ik betaald," vertelt hij lachend.

Geen energiekosten

De kerk is zo gebouwd, dat hij energieneutraal is. Door zonnepanelen op het dak, de vloerverwarming en dubbel glas is de energierekening nul. Siersema mist de oude kerk niet. "Als je het vanuit de organisatie bekijkt ga je natuurlijk een hele fijne toekomst tegemoet. Met een onderhoudsvrij gebouw. En het nodigt ook echt uit om er naartoe te gaan."
Zaterdag 10 december is het open dag, Zondag is er een feestelijke eredienst.