Kerk betaalt opleiding organist

© OZ

Gestopt

De huidige organist Aart Verhorst is de tachtig al gepasseerd. Hij bespeelde meer dan veertig jaar het orgel in Colijnsplaat maar stopt er nu mee. "Zijn vrouw is ziek, hij heeft een lintje gekregen, het is gewoon klaar," zegt Hendrik-Jan Hoffman, scriba van de PKN in Colijnsplaat.

Opgeleid

Hoffman zegt er alles aan gedaan te hebben om een opvolger te vinden. "We hebben heel veel mannen én vrouwen gesproken. Het blijkt dat weinig mensen goed opgeleide organisten zijn, want je moet goed kunnen spelen op een orgel om bij ons te komen spelen."

Betalen

Om toch een goede organist in Colijnsplaat te krijgen biedt de PKN aan om de opleiding van een nieuwe organist te betalen. "Aan de ene kant binden we op die manier iemand aan de kerk. Aan de andere kant kan die persoon een opleiding volgen bij de Zeeuwse muziekschool."
Scriba Hoffman hoopt een organist te vinden die enige tijd blijft. "Het liefste vinden we iemand die net als Aart ook veertig jaar blijft, maar dat is wel hoog gegrepen. Allereerst willen we een organist zien te vinden, dus leeftijd is niet heel belangrijk."
Luister naar het interview met Hendrik-Jan Hoffman, scriba van de PKN in Colijnsplaat.
VORK organist