'Over 20 jaar zijn er 14.000 Zeeuwen met dementie' (video)

'Over 20 jaar zijn er 14.000 Zeeuwen met dementie' (video)
'Over 20 jaar zijn er 14.000 Zeeuwen met dementie' (video) © Omroep Zeeland
Onvergetelijk Museum

Schouwen-Duiveland

OOST-SOUBURG - Volgens Pinxteren is het een goede ontwikkeling dat er bijna elke maand alzheimercafés door gemeenten en Alzheimer Nederland worden georganiseerd. Ook zijn gemeenten volgens hem bezig om dementievriendelijk te worden. Volgens hem is Schouwen-Duiveland de gemeente die het meest voorop loopt als het gaat om dementie vriendelijke gemeente. Goes en Borsele doen het volgens hem ook goed.

Dementievriendelijk

Volgens Alzheimer Nederland heerst er een taboe over dementie en weet niet iedereen wat de ziekte inhoudt. Met de campagne Samen maken we Nederland dementievriendelijk wil de organisatie ervoor zorgen dat iedereen vóór 2020 weet dat dementie is en hoe mensen elkaar kunnen helpen.

Onvergetelijk

Het Zeeuws Museum geeft 'onvergetelijke rondleidingen' aan mensen met dementie en hun verzorgers. De gids staan daarbij uitgebreid stil bij museumstukken en heeft tijd om stil te staan bij de herinneringen die bepaalde museumstukken oproepen.

'Bijzondere ervaring'

Pinxteren bezocht zelf anderhalf jaar lang het Zeeuws Museum met zijn vader. "Dat was een heel bijzondere ervaring. In het verleden deden we dat nooit. Maar door zijn dementie zijn we samen op pad gegaan."