2015 begon dramatisch, 2016 eindigt feestelijk (video)

2015 begon dramatisch, 2016 eindigt feestelijk (video)
2015 begon dramatisch, 2016 eindigt feestelijk (video) © OZ
Kerk-Hoek-klaar-ZNO161209YQ
HOEK - Razendsnel
De brand in kerk aan de Langestraat brak uit rond half één 's middags die nieuwjaarsdag. Het vuur verspreidde zich razendsnel door de hele kerk. De brandweer rukte uit met groot materieel maar kon de kerk niet redden. Binnen twee uur was er nog maar weinig over van de protestante kerk uit 1905. De oorzaak van de brand werd nooit achterhaald.
Kerk Hoek klaar 2
Telefoon
Dominee Arie van der Maas zat thuis in Wemeldinge aan tafel met zijn gezin toen hij van de brand in zijn kerk hoorde. "Eerst ging mijn mobiel, toen de huistelefoon en tegelijkertijd ook de telefoon van mijn zoon. We zijn meteen in de auto gestapt. Toen we aankwamen sloegen de vlammen uit het dak." 
Lees ook: Verslagenheid in Hoek na kerkbrand

Veerkracht
De verslagenheid onder de honderd kerkgangers en de dorpsgemeenschap was groot. De protestantse kerk was samen met de molen beeldbepalend voor Hoek. De brand had letterlijk een gat geslagen. Maar de veerkracht van de Hoekenezen bleek groot. Al heel snel was duidelijk dat er zonder twijfelen een kerk moest terugkomen.

© OZ
Verzekeringsgelden
De kerk bleek goed verzekerd te zijn en met het verzekeringsgeld kon een nieuw gebouw neergezet worden. Voor de extra's hebben de inwoners van Hoek allerlei acties op touw gezet om geld in te zamelen. Zo keren de gebrandschilderde glas-in-loodramen terug door die inzamelingsacties en wordt de kerk energieneutraal.
Mortuarium
Behalve de toren werd alles afgebroken. De toren krijgt een bijzondere functie. Op dit moment is er in Hoek geen mogelijkheid om overledenen op te baren als dat thuis niet kan. Daarvoor moet je naar Terneuzen. In de toren wordt een klein mortuarium gerealiseerd waar inwoners van Hoek kunnen worden opgebaard.
Klokken luiden
Een jaar geleden sprak dominee Arie van der Maas de hoop uit om kerstfeest 2016 in de nieuwe kerk te vieren. Dat is gelukt. Vanaf vrijdag keerde het vertrouwde geluid van het luiden van de kerkklokken terug in Hoek.