Risico op privacylekken bij zorgloket Porthos (video)

Risico op privacylekken bij zorgloket Porthos (video)
Risico op privacylekken bij zorgloket Porthos (video) © oz
© geen

'Kwalijke zaak'

OOST-SOUBURG - Raadsleden op Walcheren maken zich zorgen over Porthos, de organisatie op Walcheren waar inwoners jeugdhulp, hulpmiddelen of thuiszorg kunnen aanvragen."Dit is een kwalijke zaak', vindt Pieter van Eck (D66, Vlissingen). "Er is niet gebleken dat het is gebeurd, maar het risico is er." 
Lees ook: 'Nóg meer zorggeld steken in de gemeentelijke bureaucratie?!'

Bezorgd
Die zorgen deelt ook raadslid Krijnie Hoek (CDA, Middelburg): "Dit moet zo snel mogelijk op orde komen. Voor cliënten is het niet fijn. Je weet niet of je gegevens veilig zijn." Petroesjka Sterk (SP, Middelburg): "Hier moet snel wat aan gedaan worden." 

Porthos online 3

Privacy niet gegarandeerd

Leden van de gebiedsteams, zoals maatschappelijk werkers, jeugdhulpverleners en wijkverplegers kunnen bij gegevens van cliënten in de basisregistratie van de gemeente, schrijft het onderzoeksrapport . Dit is in strijd met de Wet BRP. Het privacyreglement van Porthos stelt geen voorwaarden aan het raadplegen van die gegevens.
De Middelburgse wethouder Saskia Szarafinki (PvdA) zegt dat daar inmiddels iets aan is gedaan. Er is een bewerkingsovereenkomst opgesteld, waarin duidelijker is vastgelegd wie wanneer toegang heeft tot welke informatie. Ook is het mailverkeer tussen de gemeente en zorgorganisaties beter beveiligd.
Porthos online 4

Computersystemen

De kans op datalekken ontstaat doordat verschillende computersystemen niet goed op elkaar zijn aangesloten en er handmatig gegevens moeten worden ingevoerd. 'Op dit moment kan geen garantie worden afgegeven dat er geen datalekken zijn geweest', constateert het onderzoeksbureau.
De Walcherse gemeenten willen komend jaar meer geld uittrekken voor betere computersystemen. Dat geld komt niet uit het budget voor de zorg, maar uit het potje voor gemeentelijke overheadkosten.