Zeeuwse telers halen bezem door de kast

© Omroep Zeeland
OOST-SOUBURG - foto: Ria Brasser

Gratis en anoniem

De actie was bedoeld om telers, loonwerkers en hoveniers in Zeeland de mogelijkheid te geven om gratis en anoniem verboden bestijdingsmiddelen in te laten leveren. De meeste deelnemers waren te vinden in Zeeuws-Vlaanderen, met name in Sluis en Hulst, tegen slechts 1 deelnemer op Tholen.
© Schoon Water Zeeland

Duur of erfenis

Uit de actie bleek dat er nog allerlei middelen in de Zeeuwse bedrijven aanwezig waren. Soms wisten telers niet dat een middel niet meer mag worden toegepast, soms was het lastig of duur om de middelen af te voeren. Anderen hadden de middelen als een ‘erfenis'van vader of opa staan.

Verboden

Het bezit van niet meer toegelaten bestrijdingsmiddelen is een overtreding van de wet. Schoon Water Zeeland heeft als doel het gebruik van chemische onkruidbestrijding- en gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. De bezemactie is één van de initiatieven om te voorkomen dat de deze middelen in het oppervlakte- en grondwater terecht komen. 

Schoon Water Zeeland

Schoon Water Zeeland is een initiatief van Provincie Zeeland, waterschap Scheldestromen, Evides Waterbedrijf, Vereniging van Zeeuwse Gemeenten en ZLTO.