Voor de laatste keer de kerststal opbouwen (video)

Voor de laatste keer de kerststal opbouwen (video)
Voor de laatste keer de kerststal opbouwen (video) © OZ
Kerst kerk IJzendijke video

Aan het hart

IJZENDIJKE - Begin december wordt in de rooms-katholieke kerk van Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming voor de laatste keer kerstversiering opgehangen. Veel stemmig rood en groen. Koster Fred Mollet geeft hier en daar aanwijzingen. Dat voor de laatste keer de kerststal wordt opgebouwd ligt na aan het hart. Want behalve dat hij lang actief was als klusjesman voor de kerk en nu nog steeds als koster, is hij ook parochiaan. 
Hoge stookkosten
Mollet heeft het met eigen ogen gezien: zaten er dertig jaar geleden nog 250 mensen in de kerkbanken, tegenwoordig heb je het met vijftig wel gehad. Het bestuur van de Heilige Andreasparochie West-Zeeuws-Vlaanderen besloot een tijd geleden al dat ook deze kerk te duur werd om open te houden. Want alleen het warm stoken kost al ruim 10.000 euro per jaar. Dat maakt Mollet realistisch, ook al is de emotionele band met deze plek erg groot.

Nauwelijks jongeren

Ook de vrijwilligers die nu voor de laatste keer de kerk versieren voor Kerstmis begrijpen het besluit. Maar ook met pijn in het hart. "Je ziet hier nauwelijks meer jongeren komen", zeggen Bertha Mollet en  Guust de Wilde. De ontkerkelijking slaat hard toe. De Heilige Andreasparochie moest de afgelopen jaren al vier kerken sluiten. Nu ook deze en naar verwachting gaat dat ook een keer met de kerk van Schoondijke gebeuren.

Wennen

De rooms-katholieke IJzendijkenaren kunnen tot eind januari blijven in hun kerk. Daarna kunnen ze terecht in de iets verderop gelegen Hervormde Mauritskerk in IJzendijke. Daar zal om de twee weken een katholieke dienst zijn. Mollet blijft ook daar het koster-werk doen. "Het zal voor iedereen wennen zijn. Je bent zo verbonden met dit gebouw. Maar wie echt gelooft, blijft komen."