Extra woningen psychiatrische patiënten (video)

Extra woningen psychiatrische patiënten (video)
Extra woningen psychiatrische patiënten (video) © OZ
Directeur Jan van Blarikom over nieuwe woonlocaties

Uitbreiden in deze tijd?

GOES - Op dit moment heeft de zorginstelling woonlocaties in Terneuzen, Axel, Hulst, Middelburg en Ovezande. Terwijl veel zorginstellingen juist de hand op de knip houden, trekt Zeeuwse Gronden extra geld uit het laatje: "Wij krijgen de vraag van cliënten of we bijvoorbeeld in Goes een locatie kunnen openen, zodat ze dichterbij familie wonen. We vinden het belangrijk om over enkele jaren in heel Zeeland te zitten, zodat onze zorg voor iedereen toegankelijk is", vertelt directeur Jan van Blarikom.
Andere zorg
Het aantal patiënten met een psychiatrische aandoening in Zeeland schommelt al jaren rond hetzelfde aantal. Er komen dus niet ineens veel nieuwe patiënten bij. De directeur verwacht daarom dat er een verschuiving vanuit andere instellingen zal plaatsvinden. "Bij ons is het streng verboden drugs te gebruiken, terwijl dat bij sommige instellingen gedoogd wordt. Verder betrekken we familie bij het zorgproces. Overigens moet je ook houden van gezelligheid, want we doen hier bewust veel met elkaar. Iedereen heeft zijn eigen kamer, maar we leggen de nadruk ook op sociale contacten. Zo gaan we ook met de cliënten samen op vakantie."
Jan van Blarikom op de woonlocatie Ovezande
Decentralisatie van de zorg
In Ovezande is enkele maanden geleden een nieuwe woonvoorziening middenin het dorp neergezet. Dat was één van de eerste stappen in uitbreiding van de van oorsprong Zeeuws-Vlaamse zorginstelling. Directeur Jan van Blarikom: "De zorg moet niet meer centraal op één plek geregeld worden. Ik stop niet voordat ik in alle dertien gemeenten een beschermde woonvorm heb neergezet."

Open

De nieuwe locatie in Goes is zeker. In Yerseke en Koudekerke moet het bestemmingsplan nog gewijzigd worden. Het is de bedoeling, als alles doorgaat, dat de nieuwe huizen in de zomer van 2018 open gaan.