Nieuwe dienstregeling vaker gunstig voor Zeeuwen

Nieuwe dienstregeling vaker gunstig voor Zeeuwen
Nieuwe dienstregeling vaker gunstig voor Zeeuwen © Omroep Zeeland
Trein Zeeland
Trein Zeeland © OZ

Taart

OOST-SOUBURG - Deze week is een delegatie uit Zeeland met een taart plus 1.500 handtekeningen naar de Tweede Kamer gegaan om te protesteren tegen de nieuwe, verslechterde dienstregeling. Als voorbeeld werd Amsterdam genoemd, want de reis Vlissingen-Amsterdam gaat elf minuten langer duren. Maar van de vijftien door Omroep Zeeland doorgerekende OV-verbindingen in en vanuit Zeeland, hebben er acht juist tijdwinst. Drie verbindingen blijven gelijk in reistijd en bij vier (waaronder die naar Amsterdam) wordt de reistijd langer. 

Tijdwinst

De meeste tijdwinst wordt behaald met betere aansluitingen, zodat de overstaptijd wordt bekort. Aanmerkelijke tijdwinst voor mensen die van Vlissingen naar Breda willen: volgende week gaat het negen minuten sneller. Ook wordt de reis vanuit Vlissingen naar Utrecht enkele minuten korter dan nu het geval is.
Vergelijking
Omroep Zeeland heeft voor de belangrijkste noord-zuid en oost-west-verbindingen in en vanuit Zeeland naar de rest Nederland de reistijd berekend. De tijden van woensdagmiddag 7 december en van woensdagmiddag 14 december, na de invoering van de nieuwe dienstregeling, zijn met elkaar vergeleken. De meeste minuten extra worden gemaakt door de treinreizigers naar Amsterdam en busreizigers van Hulst naar Tilburg (vooral studenten). Die reis gaat elf minuten langer duren, geheel veroorzaakt door de extra overstaptijd in Breda.

Grafiek reistijden

Routeplanner

De reistijden zijn vastgesteld aan de hand van de NS-routeplanner. Bij het vergelijken is erop gelet dat de vervoersmiddelen steeds hetzelfde zijn, ook al kunnen die in het reisadvies van de NS wisselen al naar gelang het tijdstip van vertrek.