Ondernemer Veerse Meer-eiland: ik luister naar de kritiek

Ondernemer Veerse Meer-eiland: ik luister naar de kritiek
Ondernemer Veerse Meer-eiland: ik luister naar de kritiek © OZ
Marco Doeleman
Marco Doeleman © OZ
ITEM Doeleman over alle kritiek

Kritiek

KAMPERLAND - Ondernemer Marco Doeleman die het vakantie-eiland bij de Veerse Gatdam wil bouwen, schrijft in zijn verklaring dat hij met deze aanpassingen luistert naar de kritiek op zijn plannen. En die kritiek is er genoeg, zo is een petitie tegen de plannen inmiddels meer dan 9.000 keer ondertekend.

'Onjuiste beeldvorming'

Ook meerdere instanties hebben zich uitgesproken tegen het plan, waaronder Staatsbosbeheer en de Zeeuwse Milieufederatie. Met de reactie van die laatste organisatie is Doeleman op zijn zachtst gezegd niet blij. Hij ergert zich aan de onjuiste beeldvorming rond zijn plan.

In kwaad daglicht

Volgens Doeleman heeft de ZMf zijn plannen in een kwaad daglicht gesteld door een loopje te nemen met de waarheid. Zo publiceerde de milieuorganisatie een impressie van hoe het eiland eruit komt te zien, met daarop hoge gebouwen.
'Geen hoge gebouwen' 
Maar die hoge gebouwen komen er niet en stonden ook nooit op de planning, benadrukt Doeleman. De bebouwing komt zeker niet boven het niveau van de Veerse Dam uit. "Het is op zijn minst curieus dat ze dit doen. Er is niks mis met het in beeld brengen van de mogelijkheden, maar dan moet dat beeld wel kloppen."
Animatie schiereiland Veerse Meer
Animatie schiereiland Veerse Meer © Zeeuwse Lagune

Nog geen ontwerp

Verder ergert Doelman zich eraan dat er gedaan wordt alsof er al een ontwerp klaarligt. "We zitten nog maar in de voorbereidende fase. We hebben het nog helemaal niet over het ontwerp. Dat is er nog niet. Pas nadat de gemeente hiermee instemt, komen wij met een definitief ontwerp. En dat gaat dan de inspraakprocedure in."

'Mijn handen jeuken'

Als hij ziet wat er vooral op sociale media over gezegd wordt moet hij soms moeite doen om zich in te houden. "Dan gaan mijn handen jeuken om te reageren. Maar ik denk dat deze discussie daar niet gevoerd moet worden. Het woord is nu aan de gemeenteraad."

Voorwaarden

Volgens Doeleman voldoen zijn plannen tot nu toe aan alle voorwaarden die gesteld zijn door het Rijk, de provincie en de gemeente. Zo blokkeert zijn eiland niet de vergezichten naar Veere en natuurgebied de Schotsman. Maar hij is wel bereid om vanwege alle kritiek te kijken naar die het nóg beter in het landschap ingepast kan worden.

Investeren

Doeleman wil 40 tot 45 miljoen euro investeren in het schiereiland. Op het eiland moeten twintig vrijstaande woningen en 48 appartementen komen. Er zijn ook plannen voor een hotel met 44 kamers, twintig penthouses en drijvende woningen met boothuizen.

400.000 kuub zand

Het is de bedoeling dat het eiland wordt aangelegd bij de verbinding van Walcheren met Noord-Beveland. Daar is 400.000 kuub zand voor nodig. Bouwbedrijf Cordeel Nederland uit Zwijndrecht wordt de hoofdaannemer.
Veerse Meer
Veerse Meer © OZ

Hoteltoren

Doeleman is al dertien jaar bezig is met meerdere plannen voor het gebied. Hij moest zijn restaurant op de Veerse Dam verplaatsen en in 2003 is hem beloofd dat hij daarom iets anders mocht beginnen in dezelfde omgeving. Eerder kwam hij met het idee voor een hoteltoren van 165 meter hoog. Dat ging toen niet door.

Zonder inmenging

Statenleden van de PvdA, SP, D66 en GroenLinks wilden dat het provinciebestuur zich ook met zijn schiereilandplannen ging bemoeien, maar de partijen kregen daarvoor geen meerderheid in Provinciale Staten. De meeste partijen vinden dat de gemeenteraad van Noord-Beveland dat besluit zonder inmenging van de provincie moet kunnen nemen.

Stemming

Donderdagavond buigt de gemeenteraad zich opnieuw over de plannen. Bij een eerdere stemming in de raad gingen de stemmen gelijk op. Zes gemeenteraadsleden stemden voor en zes leden waren tegen. Normaal gesproken is gelijkspel niet mogelijk door een oneven aantal raadsleden, maar dit keer was een raadslid op vakantie.

Overeenkomst

De gemeenteraad spreekt zich nu overigens nog niet uit over de inhoud van de plannen. Gestemd wordt er nu over de overeenkomst over de condities waaronder gewerkt kan worden aan het planologische proces.

Inspraakprocedure

Als de raad instemt met de plannen denkt Doeleman in januari of begin februari een definitief ontwerp te hebben. Daarna moet de gemeenteraad nog kijken naar het aanpassen van bestemmingsplan en er volgt ook nog onder meer een milieueffectrapportage en een inspraakprocedure.