Gelok: kerncentrale Doel is veilig en hoeft niet dicht

Gelok: kerncentrale Doel is veilig en hoeft niet dicht
Gelok: kerncentrale Doel is veilig en hoeft niet dicht © Otto Vosveld / Flickr
Burgemeester Jaap Gelok van Borsele
Burgemeester Jaap Gelok van Borsele © OZ
ITEM Zeeuwse Kamer

'Veilig'

Gelok deed zijn uitspraken woensdagmiddag in het radioprogramma de Zeeuwse Kamer van Omroep Zeeland en herhaalde die donderdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "Voor zover ik kan beoordelen is de centrale in Doel veilig."

Kans op kernsmelting

Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft woensdag haar Belgische collega om sluiting gevraagd omdat uit een onderzoek zou blijken dat de kans op een kernsmelting bij brand in de centrale Tihange heel groot zou zijn. Eerder werd bekend dat volgens de Belgische toezichthouder FANC de veiligheidscultuur bij de centrales in Tihange en Doel niet op orde is.

Ongerustheid

In grote delen van Zeeland is er al jaren veel bezorgdheid over de kerncentrale van Doel, net over de grens in België. Die ongerustheid werd de afgelopen jaren steeds groter nadat onze zuiderburen besloten de centrale langer open te houden, er scheurtjes in de reactorwand werden ontdekt en er incident na incident zich bij de centrale voordeed.
© Otto Vosveld / Flickr
ITEM Gelok over Doel in Radio 1 Journaal

​Investeren in mentaliteit

Wel moet er volgens Gelok gekeken worden naar de cultuur in de centrale. "Je kunt de techniek en centrale wel stilleggen, maar ik denk dat je moet investeren in de mentaliteit van de mensen die er werken."

​Lees ook:
​- ​Duitsers willen eigen meetnet rondom Doel
​- ​Veiligheidsregio 'onaangenaam verrast' door nieuws over Doel
​- ​'Maatregelen bij Belgische kerncentrale na brandbrieven'