Wie zijn toch die Zweden die DELTA overnemen?

Wie zijn toch die Zweden die DELTA overnemen?
Wie zijn toch die Zweden die DELTA overnemen? © OZ
Delta demonstratie
Delta demonstratie © OZ
MIDDELBURG - Wat is EQT voor een bedrijf?
EQT is een investeringsmaatschappij uit Zweden. Het bedrijf investeert in tientallen bedrijven in Europa, Azië en de Verenigde Staten. Zoals telecombedrijf Broadnet in Zweden, het Duitse modebedrijf CBR (StreetOne en Cecil) en de 600 winkels van Flying Tiger uit Denemarken. En nu ook DELTA Retail, de leverancier van energie en digitale diensten.
Hoe werkt EQT?
EQT participeert in bedrijven of heeft ze geheel in eigendom. Vanuit de investeringsmaatschappij wordt een nieuwe Raad van Bestuur benoemd bij deze bedrijven (dat gaat ook gebeuren bij DELTA Retail). Indien nodig wordt ook de directie uitgebreid. De bedrijven kunnen ook gebruik maken van de kennis van de adviseurs van EQT. Bij de bedrijven waar EQT in investeert werken in totaal meer dan 100.000 mensen.
Cijfers over EQT
EQT is in 1994 opgericht in Zweden, er werken 450 mensen in kantoren in Europa (ook in Nederland), Azië en Noord-Amerika. Zo’n 400 institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, hebben geld uitstaan via EQT. In totaal staat er 31 miljard euro uit aan investeringen via 21 verschillende fondsen. Het bedrijf meldt een jaarlijkse groei van 8 procent.
Wat wil EQT?
De investeringsmaatschappij wil dat de bedrijven waarin het deelneemt groeien. Zodat ze meer waard worden en later weer met winst verkocht kunnen worden. Daarvoor gebruikt het bedrijf verschillende instrumenten. Zoals nieuwe groepen klanten aanboren, verbreding van het productaanbod en eventueel de overname van concurrerende bedrijven.

Blijft EQT eigenaar van DELTA Retail?

Volgens de website van het bedrijf heeft het een langetermijnstrategie. Maar er staat ook duidelijk te lezen dat een bedrijf weer verkocht wordt, als de voorgenomen groei van het bedrijf gehaald is. Naar eigen zeggen blijven bedrijven tussen de 4 en de 8 jaar in bezit van EQT, voordat ze weer verkocht worden.