De twee grappigste raadsleden van Nederland (video)

De twee grappigste raadsleden van Nederland (video)
De twee grappigste raadsleden van Nederland (video)
Reportage Terugblik bomenkap

Politieke crisis

MIDDELBURG - De gemeenteraad van Middelburg stond in februari op scherp over het kappen van 18 zilverpopulieren op de Loskade. De wortels duwden de straatstenen omhoog en dat zorgde voor onveilige situaties. Wandelaars struikelden soms en raakten gewond. Het gemeentebestuur besloot om de bomen te kappen en te vervangen door anderen. Maar de volledige oppositie in Middelburg wilde juist dat bomen zouden blijven staan.
Benno Nieuwenhuis en Piet Kraan lijnrecht tegenover elkaar
Benno Nieuwenhuis en Piet Kraan lijnrecht tegenover elkaar © OZ
Recht van leven
Piet Kraan van de Lokale Partij Middelburg en Benno Nieuwenhuis van de VVD werden de twee gezichten van dit Middelburgse probleem. Hun televisie-optreden bij Omroep Zeeland gingen het hele land door. Dat kwam vooral door de slappe lach die Benno Nieuwenhuis kreeg van een antwoord van Piet Kraan. Op de vraag 'zo mooi zijn de bomen toch niet?' antwoordde hij: "U bent misschien ook niet zo mooi, maar u heeft ook recht van leven."
Lelijk
Toch kunnen de twee er inmiddels ook heel hard om lachen. Piet Kraan: "Toen werd ik echt heel boos ja....er zijn toch ook lelijke mensen, maar die gaan we toch ook niet ombrengen?" Benno Nieuwenhuis geeft uitleg over zijn slappe lach: "Ik had nog nooit iemand die zelf niet al te aantrekkelijk is, iemand anders horen verwijten dat hij lelijk is."
Piet Kraan, fractievoorzitter Lokale Partij Middelburg
Piet Kraan, fractievoorzitter Lokale Partij Middelburg © OZ
Miljoenen kijkers
Het tv-fragment verspreidde zich razendsnel op het internet. Via de facebookpagina's van onder meer Omroep Zeeland, Dumpert, en de Linda zagen miljoenen mensen de beelden van de twee Middelburgse raadsleden die - gewapend met een bijl en een gieter - elkaar het leven zuur maakten. Met uitzendingen van De Wereld Draait Door op NPO 1 en Beste Kijkers op RTL 4 werd ook een miljoenenpubliek bereikt.
Wereldberoemd
En dat hebben Kraan en Nieuwenhuis geweten. "Mijn telefoon stond roodgloeiend en ik kreeg e-mails van Genève tot Johannesburg. En pas geleden zei iemand op een buurtfeest nog tegen me: 'Zag ik u in februari niet met een bijl lopen op tv?', vertelt Nieuwenhuis. Ook Piet Kraan werd op straat herkend. Zelfs op een terras in Antwerpen merkte een ober op: 'U bent toch die man van die bomen!?'"
Benno Nieuwenhuis en Piet Kraan
Benno Nieuwenhuis en Piet Kraan © OZ
Strijdbijl
De bomen op de Loskade zijn in maart gekapt. In december zijn er nieuwe jonge bomen geplant. Piet Kraan blijft het jammer vinden. Benno Nieuwenhuis vindt dat de Loskade enorm is opgeknapt. Maar ondanks hun verschil van mening, is de strijdbijl inmiddels begraven.